ENKS yönetimi: Kürtlerin rolü gözardı edilemez

ENKS yönetimi: Kürtlerin rolü gözardı edilemez

ENKS, Rojava Kürdistanı’nda birlik konusunda yapılan görüşmelerdeki amaçlarının, Kürtler ve Suriye halkının hizmet edecek bir anlaşmaya varmak olduğunu ve hiç kimsenin Kürtlerin Suriye'deki rolünü gözardı edemiyeceğini açıkladı.

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi(ENKS) Suriyeli bazı siyasetçilerin Kürtlere yönelik açıklamalarına  ilişkin yazılı bir açıklama ile  yanıt verdi.  ENKS, Kürtlerin kendi arasındaki birlik adımlarına karşı olan Suriyeli siyasetçileri  “şovenist" olmakla suçladı.

ENKS yönetimi tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ENKS, Suriye devriminin ilk gününden bugüne kadar Kürt halkının ulusal haklarını elde etmesi konusunda mücadeleyi omuzlamıştır. Bunun yanısıra Suriye muhalefeti içerisinde Suriye halkının yanında yer almış, baskıcı rejime karşı haklarını elde etmek için baş kaldırmıştır. ENKS, Suriye krizinin siyasi çözüm adresinin Cenevre’de yürütülecek olan uluslararası müzakerelerde Suriye halkını geleceğinin kararlaştırılacağına inanmaktadır. Çünkü Suriye halkı, herkesi kapsayan ve birlik içerisinde bir devletin kurulmasını arzulamaktadır.”

ENKS yönetimi tarafından yapılan açıklamada, Kürtler arası anlaşma sağlanmasına inandıklarından PYD ile müzakarere süreci başlatıldığının altı çizildi. Açıklamada, PYD ile Kürtlerin davası ve Suriye halklarının çıkarına olan bir analaşmaya varmak istediklerini, bu anlaşmanın Arap, Süryani, Türkmen Ermeni ve Asuri halkları için bir kapı aralayacağını ve tüm halkların ortak çıkarlarını korunması ve komşu ülkelerle barış içerisinde yaşamayı amaçlayan,  Suriye muhalefetine de destek olacağı vurgulandı. 

Suriye'de bazı kesimlerin merkezi hükümeti desteklemeye devam ettikleri ve eski hastalıklardan kendilerini kurtaramadıkları belirtilen açıklamada, bu zihniyetin ülkeyi felakete sürüklediği hatırlatıldı.  

Hiç kimsenin  Kürtlerin ve ENKS’nin Suriye’nin inşa sürecindeki rolünü gözardı edemeyeceği belirtilen açıklamada, Suriye muhalefetinin, tüm halkların kendi kimliğini özgürce yaşayacağı ve ulusal-insani haklarının garanti altına alınacağı demokratik bir Suriye’nin kurulma amacından saptırılamıyacağı kaydedildi.

 

Basnews