Hewlêr'den uçuş yasağına tepki

Hewlêr'den uçuş yasağına tepki

Kürdistan Bölgesi Hükümeti, BM ve Irak’tan kararın bir an önce iptal edilmesi için çağrıda bulunarak, Bağdat’ın uçuş yasağının toplumu cezalandırmak anlamına geldiğini belirtti. 

Kürdistan Bölgesi ve idaresi dışındaki Kürdistani yerlerde 25 Eylül’de yapılan referandumda halkın yüzde 92’si bağımsızlığa “Evet” dediği sonucun açıklanmasının ardından Kürdistan Bölgesi’nin hava sahasını uçuşa kapatma kararı aldı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Bağdat bu kararla anayasayı bir kez daha çiğnemiştir. Bu Kürdistan halkı ve toplumunu cezalandırmaktır. Kürdistan Bölgesi’ndeki havaalanları bugüne kadar Irak’ın belirlediği yasalara uydu.

Havaalanlarımız defalarca Irak Sivil Havacılık Kurumu tarafından taktir ve onura layık görüldü. Iraklı yetkililer, sürekli Erbil ve Süleymaniye havaalanlarınımızı denetlemiştir. IŞİD’le savaşta mağdur olan ve yurtdışına gitmek zorunda kalan Ezidi Kürtler, Hristiyan ve Sünni Araplar söz konusu kararla yakınlarıyla görüşemeyecekler. Irak Hükümeti’nin verdiği bu karar anayasayı çiğneme anlamına geliyor.

Kararla binlerce Kürdistanlı işadamının faaliyetleri durmuş durumdadır. Bununla beraber, vatandaşların seyahat hakkı çiğnemiş durumdadır. Bu karar Chicago Sözleşmesi’ne aykırıdır. İlgili taraflarla bir araya gelerek sorunların çözümünü talep ettik. Ancak tüm taleplerimiz reddedildi.

Bu tamamen siyasi bir karardır. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, toplumu cezalandıran bu kararın iptal edilmesi için Birleşmiş Milletler (BM) ve Irak Hükümeti’ne çağrıda bulunuyor.”