​Hizbullah'ın ilk lideri Tufeyli: İran ve Hizbullah, Gazze'yi sattı

Hizbullah'ın kurucularından ve ilk Genel Sekreter Şeyh Subhi Tufeyli, Gazze'yi 22 gündür hedef alan İsrail saldırılarında 'Hamas'ı sattığı için' İran'ı ve Lübnan'daki Hizbullah'ı ihanetle suçladı.

​Hizbullah'ın ilk lideri Tufeyli: İran ve Hizbullah, Gazze'yi sattı

2020'de Beyrut limanı patlamasında Hizbullah ve İran'ı hedef alan açıklamalarıyla dikkat çeken Tufeyli, sosyal medyada dolaşıma giren videosunda İran ve Hizbullah örgütüne ağır suçlamalarda bulundu.

Tufeyli'nin sözkonusu videoda yer alan açıklamalarından bir bölüm:

"İran'a söylemek istiyorum: Ümmeti Muhammedi katlettiniz. ABD ile ortak oldunuz ve onunla işbirliği yaptınız. Ümmetin yıkımı ve yok olması için ABD'ye hizmetkar oldunuz. ABD dış işleri bakanı İran dış işleri bakanına demişti ki: "biz sizin bölgede bulunmanızı hoş karşılıyoruz". Yani hangi bölgede hareket imkanınız varsa o bölgede istediğiniz gibi at koşturun, yakın yıkın, tahrip edin. Tıpkı lübnan, suriye ve yemende yaptığınız; ırakta yapmaya çalıştığınız gibi.

Böylece onların hizmetkarıydınız.. Ancak dikkat edin müttefik değil. Siz hizmetçisiniz. Hizmetçi!
Sen bir hizmetçisin Hamaney! Sen Allah ve Resulünün düşmanısın! Sen müslüman çocukların katilisin! Kerbela'daki bebeklerin katilisin! Sen yezid'den daha acımasızsın daha hakir ve kindarsın!

Neredesin sen! Gazze'de neredesin! Filistin'de neredesin! Lübnan'da yığdığın bu silahlar kimin için! Sakın bana şöyle böyle deme bunlar hainlerin bilinen mazeretleri. Bugün Allah'ın huzurunda Gazze'deki öldürdüğün her çocuktan, Siyonistten önce, Amerikalı'dan önce sen mesulsün!"

"İran Din Ticareti Yapıyor"

Şii toplumuna ait biri olduğunu ifade eden Subhi el-Tufeyli, kendisinden şu şekilde bahsediyor:

“Evet, ama ben Sünni de değilim Şii de. Kur'an'ın söylediklerini yaparım. Çünkü bugün Sünnilerin yaptıkları, sahabelerle de Resulullah'la da ilişkili değil. Şiilerin yaptıklarının da Resulullah'la, Ehl-i Beyt ile ve Kur'an ile bir ilgisi bulunmuyor. Bunlar diğer projelerle ilgilidir. Biz din ticareti yapmıyoruz, Rabbi ile ilgilenenlerin alkışa da tezahürata da ihtiyacı yoktur. İran, din ticareti yapıyor. Buradan ABD'lilere kapıları açtı ve Lübnan'ı, Suriye'yi ve Yemen'i yıktı”

Lübnan, Hizbullah Ve Hasan Nasrallah

Lübnan'daki Şii alimlerden ve Hizbullah örgütünün ilk genel sekreteri Şeyh Subhi Tufeyli, Beyrut Limanı'ndaki patlamadan Hizbullah örgütünü sorumlu tutmuştu.

Patlamaya ilişkin bir videoda Tufeyli, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'a "Lübnan'ın tek gerçek hakimi ve olayların baş sorumlusudur" sözleriyle "Lübnan'ın tek gerçek hakimi Nasrallah, arkasında da Hamaney var" iddiasında bulunmuştu.
Hasan Nasrallah'ı eleştiren Tufeyli, şunları konuştu:

"Cumhurbaşkanı Hizbullah Genel Sekreteri'nin boyunduruğu altında. Meclis Başkanı Hizbullah Genel Sekreteri'nin boyunduruğu altında. Başbakan Hasan Diyab Hizbullah Genel Sekreteri'nin boyunduruğu altında. İşte değişmeyen tek esas budur. Nasrallah, Lübnan'ın tek gerçek hakimi ve olayların baş sorumlusudur. Onun da arkasında (İran dini lideri Ayetullah Ali) Hamaney var."

Tufeyli, Hizbullah'ın ilk Genel Sekreteri olarak görev yapmıştı. Ancak 1998 yılında Lübnan'da kötüleşen ekonomik şartları protesto etmek için Lübnan hükümetine karşı gösterdiği sert tepkileri nedeniyle Hizbullah'ın siyasi partisinden ihraç edilmişti. /Timetürk