İki silahlı grup İdlib'te Rejim ordusuna karşı anlaştı

İki silahlı grup İdlib'te Rejim ordusuna karşı anlaştı

Son 48 saatte Suriye ordusunun saldırıları sebebiyle 20 bin sivilin daha Türkiye sınırına göç ettiği İdlib'de, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (eski adıyla ÖSO), yüzlerce mensubunu Suriye ordusuyla savaşmak üzere güneye gönderdi.

İdlib'in büyük kısmına 2019'un başından bu yana, Türkiye destekli gruplarla savaşan El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) hakim.

Suriyeli grupların internet haber sitesi Enab Baladi'de yer alan habere göre, aylar süren çatışmaların ardından, rejim ordusunun operasyonlarına karşılık vermek için masaya oturan Suriyeli silahlı gruplar ve HTŞ uzlaştı.

Varılan uzlaşı sonucu silahlı grupların oluşturduğu Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'ndan yüzlerce kişi, HTŞ'nin hakim olduğu ve rejim ordusunun operasyonlarının yoğunlaştığı güney ve batı bölgelerine giderek çatışmalara katıldı.

Milli Ordu Sözcüsü Yusuf Hammud, “İdlib'de bulunan Ulusal Kurtuluş Cephesi ve Suriye Milli Ordusu'yla yapılan görüşmeler sonucunda 2. ve 3. tümenden yaklaşık bin savaşçının İdlib'in güneyine ve batısına yönlendirildiğini” söyledi.

HTŞ'den yapılan açıklamada da operasyonların Halep'in güneyini de kapsadığını ve Suriye Milli Ordusu'nun cephede ön saflarda savaşacağı belirtildi.

Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının bombaladığı Halep'in güneyindeki Zammar bölgesi, tarımın yapıldığı ve İdlib'in gıda ihtiyacının büyük oranda sağlandığı bölge.

Aynı zamanda Halep ve Şam arasındaki ulaşımı sağlayan kritik önemdeki M5 karayolunun üzerinde. M5 karayolunun devamındaki Sarakib ve Maarat Numan'da da Suriye ordusunun operasyonları son birkaç haftada yoğunluk kazandı.