Kürtler ile Şam'ı uzlaştıracak bir proje hazırlandı

Suriye Kürtleri Ulusal Girişimi Başkanı Omer Ose, Kürt taraflar ile Suriye hükumetini uzlaştıracak bir proje taslağı hazırladıklarını, kabul edildiği taktirde Kamışlo’da resmen açıklanacağını söyledi.

Kürtler ile Şam'ı uzlaştıracak bir proje hazırlandı

Suriye Parlamentosu eski milletvekili ve Suriye Kürtleri Ulusal Girişimi Başkanı Omer Ose, olası bir Türkiye operasyonuna karşı ortak koordinasyon oluşturulması amacıyla Kürt partiler ile Suriye hükümeti arasındaki farklılıkları çözmek için bir “ulusal uzlaşı belgesi” taslağı hazırladıklarını bildirdi.

Ose, Şam yönetimine yakınlığı ile bilinen “Al Watan” gazetesine verdiği mülakatta, bölgeyi sıcak levhaya çeviren tehlikeler karşısında, Suriyeli Kürtler olarak “ulusal inisiyatif duygusu ve ülke hakkındaki kaygıları” nedeniyle hazırlık yaptıklarını vurguladı.

Suriyeli bir Kürt partisi olarak, söz konusu taslak belgeyi Rojava ve Suriye’de Kürt, Arap ve Süryani bileşenlerden aydınlar, ileri gelenler ve aşiret reisleri dahil olmak üzere bazı şahsiyetlerle hazırladıklarını anlatan Ose, “Kürt meselesinin Suriye'nin ulusal sorunu olarak görülmesi, çözümünün başka yerde değil Şam'da bulunması gerektiğini” belirtti.

Ose, taslak belgenin birkaç madde içerdiğini, ulusal çözümün de Suriye’nin birliği ve egemenliği çerçevesinde Suriye Kürtlerinin meşru hakların tanınması ve anayasal güvenceye kavuşturulması temeline dayandığını söyledi.

Suriye’nin toprak bütünlüğü ve Kürtlerin anayasal haklarına vurgu

Bahsi geçen “ulusal uzlaşı belgesi”nde çözüm için sıralanan öneriler şöyle:

-  Kürt sorunu Suriye’nin sorunudur ve Şam'da çözülmeli

- Yeni anayasada Kürtlerin hakları garanti altına alınmalı

- Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliği korunmalı

- Suriye hükumeti ve Kürt taraflar arasında diyalog görüşmeleri başlamalı

- Ülkenin yönetim sistemi ademi merkeziyetçi olmalı

- Fırat’ın doğusu ve Cezire bölgelerinin kalkınması için çalışılmalı

- Tüm devlet kurumları Fırat’ın doğusu ve Cezire bölgesine dönmeli

Proje Şam yönetimine sunuldu

Suriye Kürtleri Ulusal Girişimi Başkanı Omer Ose, hazırlanan talak belgenin Suriye hükumetine sunulduğunu bildirdi.

Ose, bu taslak belgenin amacının Şam ile Kürt partiler arasında ulusal, ciddi ve acil bir diyaloğunun başlatılması olduğunu belirtti.

Taslak kabul edildiği taktirde tarafların Kamışlo’da görüşmelere resmen başlayacağı belirtiliyor.

Ose’ye göre taslak belge ayrıca, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yeni Suriye hükümeti ile yaptığı toplantıda değindiği, ülke yönetiminde ademi merkeziyetçi sistemin benimsenmesine atıfta bulunuyor ve ayrıca “Mahalli İdareler Yasası”nın uygulanması ihtiyacını da içeriyor.

Suriye hükumetinin daha önce hazırladığı “Mahalli İdareler Yasası”nın bu noktada Rojava Özerk Yönetimi tarafından uygulanan “Özerklik” ile yakınlaşabileceğine değiniliyor.

Ose daha önce de Türkiye’nin operasyonlarına karşı Suriye ordusu ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında ortak operasyon merkezi kurulmasını önermişti. /Rudaw