Irak Başbakanı Sudani: Bütçede değiştirilen maddeler gözden geçirilecek

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, parlamentoda kabul edilen bütçe yasasının vatandaşların temel ihtiyaçlarına ilişkin öncelikleri dikkate aldığını belirterek, hükümetin bütçede değiştirildikten sonra onaylanan maddeleri gözden geçireceğini söyledi.

Irak Başbakanı Sudani: Bütçede değiştirilen maddeler gözden geçirilecek

Sudani, bütçe tasarısının onaylanmasından dolayı Irak halkını, cumhurbaşkanlığını ve Irak Parlamentosu’nu tebrik etti.

Kabine tarafından 13 Mart'ta kabine oylanan bütçenin ülkede bireylerin, ailelerin ve vatandaşların temel ihtiyaçları ile ilgili öncelikleri dikkate aldığını kaydeden Sudani, “Hükümet, ekonomik alt yapı, hizmet ve yeniden inşa projelerinde kendisinden beklenenleri karşılamak için çalışıyor” dedi.

Hükümetin üç yıllık bütçeyi sunarak programında açık reform vizyonuna güvendiğini kaydeden Sudani, bu sayede hükümetin harcamalarını azaltacaklarını, petrol dışı gelirleri geliştireceklerini ve özel sektörü destekleyeceklerini vurguladı.

Hükümetin bütçede değiştirilen maddeleri gözden geçireceğini belirten Başbakan Sudani, bu maddelerin Parlamento tarafından onaylanan Bakanlar Kurulu programı ve hedefleriyle ne ölçüde uyumlu olduğunu inceleyeceklerini söyledi.

Irak Parlamentosu 3 yıllık bütçeyi onayladı

Irak Parlamentosu 5 gün süren görüşmelerin ardından, yaklaşık 153 milyar dolarlık bütçe yasasını onayladı. Bütçede Kürdistan Bölgesi’nin payı ise yüzde 12.67 olarak belirlendi.

Irak hükümeti, 13 Mart'ta 2023, 2024 ve 2025 bütçelerini hazırlayarak Parlamentoya göndermişti.

Yaklaşık 153 milyar dolarlık bütçede, 48 milyar dolar civarında açık öngörülüyor.