İranlı general Türkiye ve Kürdistan sınırını işaret etti

İran Sınır Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Ahmed Ali Guderzi, “Batı Azerbaycan” dediği Urmiye sınırlarında binlerce silah ele geçirildiğini söyledi. Guderzi, silahların “İran’ın düşmanları” tarafından ülkeye sokulduğunu savundu.

İranlı general Türkiye ve Kürdistan sınırını işaret etti

Pazar günü Urmiye vilayetinde “Sınır Muhafızları Batı Azerbaycan Komutanlığı”nda yapılan devir teslim törenine katılan Tuğgeneral Ahmed Ali Guderzi, burada bir konuşma yaptı.

İRNA'da yer alan habere göre, “İran İslam Cumhuriyeti’nin düşmanları tüm gücüyle gençleri rejimin ve devrimin doğru yolundan uzaklaştırmaya çalışıyor” diyen Guderzi, geçen yıl Rojhılat ve İran’ın geneline yayılan gösteriler esnasında ülkeye çok sayıda silah sokulmaya çalışıldığını söyledi.

Guderzi, “Bu kapsamda keşfedilen sevkiyatlardan birinde Batı Azerbaycan Sınır Muhafızları tarafından 3 bin 800 adet silah ele geçirildi” dedi.

Ancak İranlı general, söz konusu silahların tam olarak hangi tarihte ve nerede ele geçirildiğini açıklamadı.

İran’ın “Batı Azerbaycan” dediği eyalet, Rojhılat’ın Ağrı sınırında bulunan Maku kentinden başlayarak Süleymaniye sınırındaki Bokan kentini de içine alan geniş bir coğrafyayı kapsıyor. Urmiye, Mahabad, Xoy, Maku, Salmas, Nexede, Piranşar ve Serdeşt kentleri bu vilayet sınırları içerisinde yer alıyor.

Guderzi, "Düşmanlar, (muhalif) gruplara ve İran İslam Cumhuriyeti'nin düşmanlarına çeşitli bahanelerle silah veriyor. Ancak İran güvenlik güçleri, düşmanların komplosunu engellemeyi başardı" dedi.

Tahran yönetimi, Jina Emini’nin “ahlak polisi” tarafından 16 Eylül 2022’de katledilmesinin ardından geçen yıl Rojhılatlı Kürt partileri hükümet karşıtı göstericileri kışkırtmak ve ülkeye silah göndermekle suçlamıştı.

İran medyası da söz konusu silahların Kürdistan Bölgesi’nden gönderildiğini iddia eden yayınlar yapmıştı.

Ancak Tahran hükümeti şu ana kadar iddiaları destekleyecek hiçbir kanıt sunamadı. Aynı şekilde Kürdistan Bölgesi Hükümeti de iddiaları reddeden bir açıklama yaptı.

İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik Komisyonu üyesi Şehriyar Haydari, 15 Ocak 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, 2022 yılının son üç ayında ele geçirilen silahların önceki iki yılın tamamından daha fazla olduğunu belirtmişti.

Urmiye Polis Müdürü Rahim Cihanbahş ise 13 Mart 2023 tarihli açıklamasında, 2022 yılında eyalet sınırları içerisinde bin 600 silahın ele geçirildiğini ve 400 kişinin de “kaçak silah bulundurma” suçlaması ile yakalandığını aktarmıştı.

Rudaw