Kürt siyasetçi Doğan Erbaş Ankara'da gözaltına alındı

Hakkında 12 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan eski HDP İstanbul Eş Başkanı Doğan Erbaş, Ankara'da gözaltına alındı.

Kürt siyasetçi Doğan Erbaş Ankara'da gözaltına alındı

Anadolu Ajansı, "örgüt üyeliği ve örgüt propagandası" iddialarıyla hakkında 12 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Eş Başkanı Doğan Erbaş’ın Ankara'da gözaltına alındığını aktardı.

Haberde, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince aranan Doğan Erbaş hakkında, “başkasına ait kimlik bilgilerini kullanmak” ve “resmi bir belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma” suçlarından da işlem yapılacağı belirtildi.

Hala HDP Parti Meclisi üyesi olan Erbaş’ın emniyetteki işlemlerin ardından cezaevine götürüleceği bildirildi.

HDP’li 10 siyasetçiye ceza verilmişti

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Aralık 2022’de HDP İstanbul eski eş başkanları Doğan Erbaş ve Aysel Güzel’in de aralarında bulunduğu il yönetiminden 11 kişiye “örgütü üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla 6 yıldan 12 yıla varan hapis cezası vermişti.

Bu kapsamda Doğan Erbaş hakkında da “örgüt üyesi olmak" gerekçesiyle 12 yıl, "örgüt propagandası yapmak" gerekçesiyle ile 1 yıl 21 ay 22 gün ceza verilmşti.

Doğan Erbaş kimdir ?

1964 yılında Malatya Doğanşehir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimimi Doğanşehir'de tamamladı.

1990 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1992'de İstanbul'da serbest avukatlık yapmaya başladı.

İstanbul İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Toplumsal Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) bünyelerinde üyelik ve yöneticilik görevlerinde, 1999 - 2002 yılları arasında HADEP İl Başkanlığı ve PM üyeliği görevlerinde bulundu.

2004 -2005 yılları arasında Demokratik Toplum Hareketi (DTH) Koordinasyon Kurulu Üyeliği yaptı.

2005 yılında kurulan Demokratik Toplum Partisi (DTP) kurucuları arasında yer alarak PM üyeliği ve İstanbul İl Başkanlığı görevlerini 2007 yılına kadar sürdürdü.

2007 Genel Seçimlerinde İstanbul 2. Bölgeden bağımsız aday olarak gösterildi.

DTP ve BDP'de PM üyeliği görevlerinden sonra Halkların Demokrasi Kongresi (HDK) çalışmalarında bulundu. HDP kuruluş aşamasında Kurucular Kurulu'nda yer aldı.

1 Kasım 2015 tarihinde yapılan olan 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri için HDP Aydın 1. sıra milletvekili adayı oldu.