Iraklı taraflar Neçirvan Barzani'nin çağrısını olumlu karşıladı

Irak’ta çekişmelerin iki tarafı olan Şii Koordinasyon Çerçevesi ve Sadr Hareketi, Başkan Neçirvan Barzani’nin taraflara diyalog çağrısı ve sorunlarını Erbil’de çözme çağrısına olumlu yanıt verdi.

Iraklı taraflar Neçirvan Barzani'nin çağrısını olumlu karşıladı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 31 Temmuzda yaptığı açıklamada, Irak’ta yaşanan son gelişmelerden endişe duyduklarını dile getirerek, “Irak’taki tüm yetkili, taraf ve otoritelere çağrıda bulunuyoruz; gelin ikinci başkent olan Erbil’de kapsamlı diyaloglara başlayalım” çağrısında bulundu.

Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin çözümün bir parçası olmak istediğinin altını çizdi.

Koordinasyon Çerçevesi bileşenlerinin çoğu Barzani’nin bu girişimine destek verirken, Sadr Hareketi de “başlangıç noktası” olması umuduyla çağrıya olumlu yanıt verdi.

Koordisnasyon Çerçevesi: Her türlü çözüme hazırız

İran’a yakınlığı ile bilinen Şii Koordinasyon Çerçevesi Sözcüsü Ahmed el Esadi, Twitter hesabından Başkan Neçirvan Barzani’nin siyasi çözüm için tarafları Erbil’e daveti ve diyalog  çağrısına yanıt verdi.

Neçirvan Barzani’nin davet ve “ulusal diyalog” çağrısını olumlu bulduklarını belirten Ahmed el-Esadi,  mevcut krizin aşılması, Irak halkının çıkarlarına temel alacak, meşru ve anayasa çerçevesindeki her türlü çözüme hazır olduklarını kaydetti.

Kanun Devleti: Böyle bir toplantıya katılmamak için hiçbir mazeret yok

Eski Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu, Barzani’nin girişimini desteklediklerini bildirdi.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Kanun Devleti Kualisyonu Milletvekili Sair Ciburi, “Tüm iyi ve samimi girişimleri destekliyoruz. İyi niyet varsa, bu girişimler başarılı olacaktır. Böyle bir toplantıya katılmamak için hiçbir mazeret yoktur” dedi.

Ciburi, “Krizin aşılması için adım atılmalı. Aksine hiçbir partinin tahammül edemeyeceği bir sonuca varırız” diyerek uyarıda bulundu.

Fetih Koalisyonu: Neçirvan Barzani üçüncü taraf olarak Şiileri bir araya getirebilir

Hadi Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu, Koordinasyon Çerçevesi bileşenlerinden biri. Aynı zamanda Mukteda es-Sadr ile de ilişkileri iyi olan Amiri, 29 Temmuz’da gerilimi sona erdirmek için çağrıda bulundu.

Irak Parlamentosu Fetih Koalisyonu Miletvekili İntisar Cezairi, Rûdaw’a, “Neçirvan Barzani'nin girişimi kan dökülmesini önlemek için çok olumlu. Siyasi partiler bu çağrıya kulak vermeli ve bir başka Irak şehri olan Erbil'de toplanmalı" diye konuştu.

Şiiler çatıştığığı bir dönemde onları bir araya getirecek üçüncü bir tarafa ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Cezairi, “Bunun için de Neçirvan Barzani en uygun isimdir, Erbil'de bir toplantı yapmak bu çatışmaları sona erdirmek için bir çözüm olabilir" ifadelerini kullandı.

Ulusal Hikmet Hareketi: KDP Sadr’ı diyalog için ikna etmeli

Ammar el Hekim liderliğindeki Irak Ulusal Hikmet Hareketi İcra Komitesi üyesi Ahmed İsavi, Neçirvan Barzani’nin girişimini desteklediklerini söyledi.

“Irak’ta demokrasi ve halkının tehlikede olduğunu” belirten İsavi, "KDP'nin Sadr hareketini Koordinasyon Çerçevesi ile müzakere masasına oturma konusunda ikna etmesi önemli" dedi.

Sadr Hareketi: Mukteda Sadr çağrıyı destekliyor

Çelişkinin başat taraflarından biri olan Sadr Hareketi de Başkan Neçirvan Barzani’nin çağrısına olumlu yanıt verdi.

Irak Parlamentosundan istifa eden Sadr grubu eski milletvekili Cevad Muzani Rûdaw'a verdiği demeçte, "Mevcut durumu çözmeye yönelik her türlü girişim Sadr tarafından memnuniyetle karşılanır” dedi.  

Muzani, “Girişimin yolsuzluğu ortadan kaldırma ve yolsuzluğa bulaşmış yetkililerinin görevden alması açısından da bir başlangıç noktası olması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Nasr Koalisyonu: Girişim önemli ama daha önemli olan çözümdür

Eski Başbakan Haydar Abadi liderliğindeki Nasr Koalisyonu Sözcüsü Ahmed Wendi de, “Neçirvan Barzani’nin çağrısını destekliyoruz. Bunun için teşekkür ediyoruz. Ama önemli olan ortaya çözüm sunmaktır” diye konuştu.

Koordinasyon Çerçevesi bileşenlerinden olan Nasr Koalisyonu da daha önce iki tarafa arabuluculuk önermişti.

Sözcü Wendi,  "Bütün siyasi liderler Irak'ı mevcut krizden çıkarmak için ellerinden geleni yapmalı" dedi.

Babylon Hristiyan Hareketi: Memnuniyetle karşılıyoruz

 Reyan el-Keldani liderliğindeki Irak Babylon Hristiyan Hareketi’nin Parlamentoda 4 milletvekili bulunuyor.

Rûdaw’a konuşan el-Keldani, “Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin mevcut krizi ve ateşi söndürme girişimini memnuniyetle karşılıyoruz" ifadesini kullandı. Keldani,  “Bu girişim, Başkan Neçirvan Barzani’nin zor durumda olan Irak'ta güvenlik ve toplumsal barışın sağlanmasına yönelik kaygılarının bir kanıtıdır" diye ekledi.

Ne olmuştu?

Irak’ta 9 ay önce seçim yapılmasına rağmen hükümet kurulamadı.

Seçimlerden zaferle çıkan Sadr Hareketi, seçimin diğer galip tarafları Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Sünni Egemenlik Koalisyonu ile “Vatanı Kurtarma İttifakı” oluşturarak, “ulusal çoğunluk” hükümeti kurma süreci başlattı.

Ancak karşıt blokta yer alan Koordinasyon Çerçevesi ve onunla hareket eden Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) oluşturduğu blok Parlamento oturumlarına katılmayarak hükümet kurulma sürecini ilerlemesine engel oldu.

Seçimin yapılabilmesi için parlamentonun üçte iki çoğunlukla toplanması gerekiyordu ancak tüm girişimlere rağmen bu çoğunluk bir türlü sağlanamadı.

Bunun üzerine Mukteda es-Sadr’ın talimatıyla Sadr Hareketi’nin 73 milletvekili 13 Haziran’da topluca istifa etti. Sadr Hareketi hükümet kurma sürecinden çekildiğini duyurdu.

Sadr’ın Parlamentodan çekilmesi  sonrası 14 Temmuz’da toplu Cuma namazı ardından gösteriler başladı.

Koordinasyon Çerçvesi’nin başbakan adayı Muhammed Şiya Sudani’yi protesto eden Sadr yanlıları, Yeşil Bölge’ye indi ve Irak Federal Parlamentosu’nu işgal etti.

Geçtiğimiz Cuma gününden beri devam eden gösterilere katılanlar Mukteda es-Sadr talimat vermeyene kadar çekilmeyeceklerini söylüyor.

Dün bir açıklama yapan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr taraftarlarının Irak parlamentosundaki gösterilerini “barışçıl devrim” olarak nitelendirerek, güvenlik güçlerine ve halka “devrime” destek verme çağrısında bulundu.

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'a bağlı çok sayıda kişi, İran’a yakın Şii siyasi çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı olarak ilan edilen Muhammed Şiya es-Sudani’yi protesto etmek için iki gün önce Parlamento binasına girmiş ve oturma eylemi başlatmıştı./Rudaw