Irak, Rojhılat Peşmergeleri için 2 kamp inşa ediyor

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Araci, Rojhılatlı Peşmergeler için biri Erbil'de, diğeri Süleymaniye'de olmak üzere iki kamp inşa edileceğini söyledi. Rojhılatlı partilerden bir yetkili ise Irak’ın bu girişiminden haberdar olmadıklarını belirtti.

Irak, Rojhılat Peşmergeleri için 2 kamp inşa ediyor

Irak medyasına konuşan Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, "Hükümetimiz tüm sorunların diyalog yoluyla çözülmesinde ısrarlı. Hükümet, Irak ile İran arasında üst düzey bir güvenlik komitesi oluşturulduktan sonra Irak topraklarındaki İranlı savaşçılar sorununu çözdü” ifadelerini kullandı.

19 Mart’ta Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ve İran Ulusal Güvenlik Sekreteri Ali Şemhani Bağdat’ta Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani gözetiminde, iki ülke arasındaki sınır güvenliği ve Rojhılatlı Peşmerglerin silahsızlandırılmasını da kapsayan bir güvenlik anlaşması imzalamıştı.

Anlaşma önemli ölçüde Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten Rojhılatlı Kürt partilerin silahsızlandırılması ve kamplara yerleştirilmesini içeriyor.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci, "Bağdat, Erbil, Süleymaniye ve Tahran'da yaptığımız 14 toplantı sonrasında Erbil ve Süleymaniye sınırındaki tüm militanların uzak bölgelere taşınması ve silahsızlandırılması konusunda anlaşmaya vardık" dedi ve ekledi:

“Şimdi onları Irak hükümetinin gözetimi altında olacak resmi kamplara yerleştirmek için çalışıyoruz. Erbil'deki kampın inşasına başladık, ikinci kampımız da Süleymaniye'de olacak."

Rojhılatlı partiler: Bilgimiz yok

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Partisi Politbüro üyesi Abdullah Azerbar, kampların inşası hakkında kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğini söyledi.

Abdullah Azerbar “"Mevcut kamplar sivil kamplara dönüşecek, askeri faaliyetler ve eğitimler olmayacak. Kamplar BM denetimi altında olacak ancak BM henüz bizimle bu konuda görüşmedi" dedi.

Güvenlik anlaşmasının uygulanmasına ilişkin Abdullah Azerbar anlaşmada Peşmerge'nin sınırlardan uzaklaşmasının yer aldığını ve bu maddenin uygulandığını söyledi.

Irak ve İran arasındaki su sorunu

Rojhılatlı Peşmergeler sorununun yanı sıra Irak ve İran'da arasında çözüme kavuşturulmamış su sorunu da bulunuyor. Bu sorunu da bir ulusal güvenlik meselesi olarak gören el-Araci’ye göre, güvenlik anlaşması su sorununun çözümüne açılan bir kapı olabilir.

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci  bu konuda şunları söyledi:

“Çözüm açık. 1975 anlaşması, su sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayan maddeler içeriyor. İran tarafı anlaşmanın yeniden yürürlüğe konmasını talep etti. Top Irak sahasında.” 

PKK meselesi

PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığı Irak ile Türkiye yetkilileri arasında tartışılan konulardan bir tanesi. Iraklı yetkililer defalarca Türkiye ile İran-Irak anlaşmasına benzer bir anlaşma imzalamaya hazır olduklarını açıkladı.

PKK meselesine ilişkin Araci, Irak Başbakanının Dışişleri Bakanı başkanlığında üst düzey güvenlik komitesinin kurulmasını ve Türkiye ile güvenlik konularını görüşmesini istediğini sözlerine ekledi.