'İran asimetrik savaş yürütüyor'

'İran asimetrik savaş yürütüyor'

ABD Özel Harekat Birimleri Yardımcı Komutanı Korgeneral Thomas Trask, Irak ve Suriye dahil bir çok Orta Doğu ve Körfez ülkesinde nüfuz alanını genişletme politikası güden İran’ın önlenmesi gerektiğini söyledi. 
ABD’nin önemli düşünce kuruluşlarından Amerikan Girişimcilik Enstitüsü (AEI) Washington'da, "Orta Doğu'da İran'ın Gücünün Geleceği" başlığıyla bir konferans düzenledi. 
Konferansa Amerikan Girişimcilik Enstitüsü üyeleri Frederick W. Kagan ve J. Matthew McInnis'in de aralarında bulunduğu çok sayıda akademisyenin yanı sıra ABD Özel Harekat Birimleri Yardımcı Komutanı Korgeneral Thomas Trask da katıldı. 
"İRAN VE ASİMETRİK SAVAŞ YÜRÜTÜYOR"
Konferansta bir konuşma yapan akademisyen J. Matthew McInnis, İran'ın Irak'a yönelik politikasının endişe verici söyledi. 
Irak halkının İran'ın ülkedeki nüfuzundan rahatsız olduğunu belirten McInnis, ABD'nin bu konuda herhangi bir müdahalesinin memnuniyetle karşılanacağını söyledi. Irak'ta İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin yarattığı sorunlara dikkat çeken McInnis, bu sorunun çözümü için çok fazla enerji harcanması gerektiğini vurguladı. 
İran'ın konvansiyonel askeri gücünün zayıf olduğunu söyleyen McInnis, "Dolayısıyla Tahran başka güç ve kişilere verdiği vekaletle Irak'ta faaliyet gösteriyor. İran asimetrik savaştan yana bir politika izliyor. Bu batılıların gördüğü veya alışık olduğu bir çatışma türü değil" dedi.
İran halkının ülkelerinin yürüttüğü bu vekalet savaşlarından rahatsız olduğunu dile getiren McInnis, buna karşı Tahran yönetiminin bu politikalardan vazgeçmeye niyetli görünmediğini sözlerine ekledi.
"İRAN IRAK'I KENDİ GÜVENLİK SİSTEMİNE ENTEGRE EDİYOR"
ABD Askeri Akademisi'nde uzun yıllar görev yapan askeri tarih profesörü ve AEI Kritik Tehditler Direktörü Fred Kagan da, İran'ın, Irak'ta bulunan kendine bağlı güçlerle, ülkeyi kendi güvenlik sistemine entegre etmeye çalıştığına dikkat çekerek, "2007'de yaşanan mezhepsel savaşlara çok fazla katkıda bulunan, Şii ölüm mangalarının liderlerinden bazılarının Irak hükümetinde önemli görevlerde olduğunu biliyoruz" diye konuştu. 
Obama yönetimini İran'ın politikalarına karşı “miyop” olmakla suçlayan Kagan, "DAİŞ'in bölgedeki yenilgisinden sonra Irak'ta mezhepler arasında neler yaşanacağı konusunda endişeler var" ifadesini kullandı. . 
"İRAN'IN VEKALET AĞI AVRUPA'YA ULAŞABİLİR"
Konferansta konuşan ABD Özel Harekat Birimleri Yardımcı Komutanı Korgeneral Thomas Trask da McInnis ve Kagan'ın analiz ve çalışmalarının ABD tarafından iyi okunması gerektiğini ve herkes tarafından dikkate alınması gerektiğini söyledi. Trask, İran'ın, bir çok Orta Doğu ve Körfez ülkesinde yürüttüğü vekalet savaşlarını Afrika’ya ve Avrupa'ya kadar uzatmaya yoğunlaşabileceğini söyledi.