IŞİD Kerkük ve Musul’da yeniden harekete geçti

Irak güvenlik yetkilileri, Kerkük ve Musul’da IŞİD faaliyetlerinin halen devam ettiğini ifade ediyor.

IŞİD Kerkük ve Musul’da yeniden harekete geçti

 

Irak güvenlik yetkilileri, Kerkük ve Musul’da IŞİD faaliyetlerinin halen devam ettiğini ifade ediyor.

Irak Başbakanı Haydar Abadi, 9 Aralık 2017’de Irak’ta IŞİD varlığına son verdiklerini açıklamıştı. Ancak Irak güvenlik yetkilileri, örgütün Kerkük ve Musul’da halen aktif olduğunu, dolayısıyla askeri operasyoların sürdüğünü belirtiyor.

Kerkük’ün Dakuk ile Tuzhurmatu ilçeleri arasında bulunan Zerge Vadisi ile Hamrin Dağları’nda gözle görülür bir şekilde hareket eden IŞİD mensupları her gün güvenlik güçlerini hedef alıyor.

Özellikle Haşdi Şabi birliklerine saldırı düzenleyen örgüt mensuplarının Kerkük’ün Havice ilçesi ile Reşad, Abasi, Zap ve Riyad kasabalarında yoğun faaliyet yürüttüğü biliniyor.

Rûdaw’a konuşan eski Kerkük ilçeler ve nahiyeler polis müdürü Tuğgeneral Serhat Kadir, IŞİD mensupları arasında yabancı uyruklularında bulunduğunu ve birçok yerde askeri eğitim gördüklerine dair bilgi olduğunu söyledi.

Serhat Kadir, Kerkük’te gizli hücrelerin varlığına dikkat çekerek, “Hareket için yeterli imkan ve kabiliyete sahipler” bilgisini paylaştı. 

Güvenlik kaynakları ayrıca IŞİD dışında bu bölgelerde El Kaide, Nakşibendi ve Raşidin ordusuna bağlı silahlı grupların da faaliyet gösterdiğini dile getiriyor. 

IŞİD’in Irak’ta 3 yıl boyunca kendisine “başkent” seçtiği Musul’da da durum aynı. Zira Ninova vilayetinin güneyi ile Suriye sınırında kalan geniş ve boş arazi, örgüt mensuplarının saklanması için bir hayli elverişli.

Rûdaw’a konuşan Ninova Operasyonları Komutanı General Muhammed Vaka, istihbarat kaynaklarından IŞİD’in bölgedeki hareketleri hakkında sürekli bilgi aldıklarını söyledi.

Musul ve çevresinde düzenlenen operasyonlar sonucunda örgütün bazı gizli gruplarını çökerttiklerini dile getiren Vaka, şöyle konuştu:

“Tutuklananalar arasında üst düzey teröristler de var. Örgüt burada artık herhangi bir bölgeyi işgal edemez. IŞİD’in iktidarı bitti diyebiliriz ancak uyuyan hücrelerinin tamamen bitirilemediğini de gizleyemeyiz.”

Irak güvenlik yetkilileri, hassas bölgelerde operasyonların aralıksız sürmesi gerektiğini vurguluyor. Yetkililer, aksi halde doğacak boşluktan fırsat yakalayan örgütün tekrardan güçlenebileceği uyarısında bulunuyo