Kürtler Kerkük’te çoğunluğu kaybetti!

Kerkük'te Kürtler 239 binden fazla oy alırken, Araplar ve Türkmenler ise toplam 305 binden fazla oy aldı. KDP, Yeni Nesil Hareketi ve İslami partiler KYB ile ittifak yapmış olsa Kürtlerin 9 sandalye kazanacağını belirtirken İslami partiler ise bu durumu KDP ve KYB’nin seçime birlikte katılmamasına bağlıyor.

Kürtler Kerkük’te çoğunluğu kaybetti!

Irak’ın 13 vilayeti ile Kerkük ve Musul’da geçtiğimiz 16-18 Aralıkta yapılan İl Meclis seçimlerinin ardından bugün oyların sayımına bugün de devam edildi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliğinin bugün açıkladığı son verilere göre, Kerkük’te Kürt parti ve ittifakların kazandığı oylar şu şekilde:

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 155 bin 48 oy, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 52 bin 65 oy; Yeni Nesil Hareketi (Newey Nwê) 24 bin 954 oy; Kürdistan İslami Birlik (Yekgirtu)  ve Adalet Topluluğu’nun (Komel) kurduğu “Kerkük Meşalesi Koalisyonu” 6 bin 655 oy alırken, Kürdistan Sosyal Demokrat Partisi (KSDP) 397 oy.

Bu şekilde,  18 yıl sonra yapılan Kerkük il meclisi seçimlerinde Kürtlerin toplam oy sayısı 239 bin 119 olurken Araplar ve Türkmenlerin toplam oyu ise 305 bin 133 oldu.

Sonuçlara göre KYB 5 sandalye kazanırken KDP de 2 sandalye sahibi oldu. Yeni Nesil Hareketi, İslami partiler ve KDSP hernagi bir sandalye kazanamadığı gibi oyları da boşa gitmiş oldu.

KYB: Kerkük’te Kürtlerin payını koruyamadık

Rûdaw’a konuşan KYB Kerkük-Salahaddin Seçim Bürosu Başkanı Ali Kalayi, Kürtlerin Kerkük’te oylarını, payını ve konumlarını koruyamadıklarını söyledi.

KDP’den seçime gözlemci olarak katılan Taha Tayfur da, “Maalesef bizler Kürdi bir yaklaşım gösteremedik. Oysa Kürtler bu seçim üzerinden daha güzel bir gelecek inşa edebilirlerdi” dedi.

KDP’den diğer bir gözlemci olan Kawa Ahmed ise, İslami partiler ile Yeni Nesil Hareketi’nin Kürtlere sandalye kaybettirdiğini savundu.

Kawa Ahmed, “Maalesef Kürdistani liste, özellikle de Yeni Nesil ile Kerkük Meşalesi Koalisyonu Kürtlere ağır bir darbe indirmiş oldu. Onlar KYB veya KDP ile ittifak halinde seçime katılmış olsalardı Kürtler 9 sandalye kazanmış olacaktı” diye kjonuştu.   

Komel: Oy kaybının sebebi biz değiliz

Öte yandan Komel Seçim Ofisi Başkanı Bestun Hemesalih, bu eleştiriler karşısında partisini savundu.

Hemesalih, “Kürt oylarındaki düşüşün nedeni biz değiliz. Ninova, Diyala ve Selahaddin vilayetlerine biz katılmadık, KYB ve KDP orada neden anlaşamadı. Bu iki vilayette Kürtlerin oyları neden azaldı?” dedi.

Yekgırtu Seçim Bürosundan bir yetkili de "Birlik olmasaydık tek başımıza seçime girecektik. Kürtlerin birlik olamamasının sebebi biz değiliz. KDP’nin kendisi KYB ile ile aynı listede seçime girmeyeceğini açıkladı. Biz de her iki partiden birini tercih etmeyeceğimizi belirttik. Hepimizin çıkarlarını gözeten bir liste hazırlanmış olsa biz de katılırdık” ifadesini kullandı.

Komünist Parti: KYB ile ittifakımız Kürtlere bir sandalye kazandırdı

Kürdistan Komünist Partisi seçime KYB ile “Kerkük Güç ve İrademizdir” ortak listesi ile girdi.

Meclise seçilen 5 aday ise KYB’den oldu. Komünist Parti’nin gösterdiği tek kadın aday yeterli oyu alamadığı için seçilemedi.

Kürdistan Komünist Partisi Kerkük İl Teşkilatı Sorumlusu Dilşad Hesari, bu ittifak sayesinde KYB’nin 4 sandalye kazanabileceğini söyledi. Hesari, “Bizim adayımız KYB’nin 5’inci sandalyeyi almasını sağladı, aksine 4 sandalye kazanılacaktı” dedi.

Mevcut sonuçlara göre Kürtler 16 sandalyeli Kerkük İl Meclisinde 7 sandelye kazanmış bulunuyor.

Arap İttifakı 3, Uruba 2 ve Qiyade 1 olmak üzere Araplar 6 sandalye kazanırken Türkmen ittifakı da 2 sandalye elde etti. Mecliste bir sandalye de Hristiyan kotasına ayılrılmış durumda.  /Rudaw