'IŞİD’lilerin Musul’a yerleştirilmesi Şengal için yeni soykırım anlamı taşıyor’

Şengal Kaymakamı Mehma Xelil, Hol Kampı’ndaki IŞİD’li ailelerin Musul’daki kamplara yerleştirilmesi konusunda uyarıda bulunarak, “Örgüt mensubu ailelerinin yeniden yerleştirilmesinin amacı, Şengal’de bir kez daha soykırım yapmaktır” dedi.

'IŞİD’lilerin Musul’a yerleştirilmesi Şengal için yeni soykırım anlamı taşıyor’

Rojava’daki Hol Kampı’nda kalan bazı IŞİD’li aileleri, Musul’un güneyindeki Ceda Kampı’na yerleştirildi. Kampta yoğun güvenlik önlemleri alınsa da Geyare nahiyesi sakinleri korku ve endişeye kapılmış durumda.

K24 yayınına katılan Şengal Kaymakamı Mehma Xelil, IŞİD mensubu ailelerin Musul’a yerleştirilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Şengal Kaymakamı Xelil’den eleştiri

IŞİD’li aileleri yerleştirme kararını eleştiren Xelil, “Bu, bir kez daha IŞİD’i güçlendirmek anlamına gelir ve bu, Şengal gibi daha önce soykırıma uğrayan bölgeler için yeni soykırımlara neden olan bir plandır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan 100 IŞİD’li ailenin resmi kapılardan geçmediğini vurgulayan Xelil, tahliye sırasında 6 IŞİD liderinin ailelerinin kaçırıldığını söyledi:

“Onlar yeniden güçlensin diye kaçırıldı. Bunun için Irak Göç ve Mülteciler Bakanlığı'nı kınıyoruz. IŞİD mensubu ailelerin tahliyesi yerine Ezdi göçmenlerin evlerine geri dönmelerine ve ailelerin tazminat almalarına izin verilseydi yaralarımız yeniden açılmazdı.”

Heseke’deki Hol Kampı’nda binden fazla Ezdi kadın ve çocuğun bulunduğuna dikkat çeken Şengal Kaymakamı, “Onlar dinlerini, dillerini ve kimliklerini kaybetti. Şu ana kadar Irak hükümeti tek bir Ezdiyi kurtaramadı. Buna karşılık Kürdistan Bölgesi Ezdileri kurtarmak için bir büro açtı” dedi.

Xelil: IŞİD mensubu aileler yeniden örgütlenecek

Xelil, Musul’daki istikrarın bozulması için Hol Kampı’ndaki 30 bin kişinin geri getirileceğini vurgulayarak, IŞİD mensubu ailelerin yeniden örgütleneceğini söyledi.

Şengal Kaymakamı Mehma Xelil şunları kaydetti:

“Irak kimliğinin kendilerinden alınmasını ve yasaya göre cezalandırılmasını, örgüt mensuplarının şehirlerden uzakta, gizli bir yere konulmasını talep ettik. Eğer onlar şiddet zihniyetinde kurtulursa o zaman yerel halk onlara saygı duyardı.  Ama mesele şu ki; Irak Göç ve Mülteciler Bakanlığı 500 IŞİD’li aileyi buraya getirmek ve onları güçlendirmek için bir plan yapmış, onlardan rüşvet almış.”

Öte yandan Birleşmiş Milletler’in (BM) Irak elçisini de eleştiren Xelil, “BM elçisi Avrupa vatandaşı örgüt mensupları için neden çağrıda bulunmuyor? BM elçisi bu aileleri Avrupa ülkelerine iade etmek yerine Şengal Bölgesini yeniden inşa etmekten bahsediyor. Kürdistan Bölgesi ile Irak Şengal’deki durumun normalleşmesi için bir anlaşma yaptı, BM elçisi de bunu uygulamalı” diye konuştu.

Irak hükümeti ile Uluslararası Koalisyon arasında imzalanan anlaşmaya göre 93 IŞİD’li ailesinden oluşan ilk kafile Ceda Kampı’na getirildi. Önümüzdeki süreçte diğerlerinin de getirilmesi bekleniyor.