İsrail’den İran’a açık uyarı: Irak'a yerleşmesine izin vermeyeceğiz

İsrail’den İran’a açık uyarı: Irak'a yerleşmesine izin vermeyeceğiz

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi, İran’ın bölgede artan etkisine müsaade etmeyeceklerini belirterek, "İran'ın Suriye ve Irak'a yerleşmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Ortadoğu’daki son gelişmelerin ele alındığı bir konferansa katılan İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi, Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nün her gün gelişmiş silahları Irak'a soktuğunu iddia ederek, "Buna müsaade edemeyiz. İran'ın, Irak ve Suriye'ye yerleşmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İsrail ile İran arasında bir savaş çıkabileceğine yönelik mesajlar da veren İsrail Genelkurmay Başkanı Kohavi, "İran ile sınırlı çatışma ihtimali mevcut ve bunun için hazırlanıyoruz" dedi.

İsrail'in, 19 Temmuz'da F-35 uçağıyla Irak'ın Salahaddin ilindeki Amirli Askeri Kampı'nda, 28 Temmuz'da da başkent Bağdat'ın kuzeydoğusundaki bir askeri kampta İran'a ait füze rampalarının bulunduğu depoyu vurduğu iddia edilmiş, İsrail makamlarından ise bu iddialara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamıştı.

Ekim ayında Portekiz’in başkenti Lizbon’da ABD Savunma Bakanı Mike Pompeo ile görüşen İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu; İran'ın Ortadoğu’da mezhepsel çekişmeleri kendi lehinde kullanarak üslenmeye ve etki alanını genişletmeye çabalamakla suçlamıştı.

Suriye, Lübnan, Irak, Gazze ve Yemen'deki faaliyetlerine dikkat çeken İsrail Başbakanı Netenyahu, Irak’ta bulunan İran’a ait askeri hedeflerin Temmuz ayında İsrail tarafından mı vurulduğu yönündeki bir soruya ise "İran hiçbir yerde dokunulmaz değildir" cevabını vermişti.