İran bugün sandığa gidiyor, Kürtler boykot ediyor

İran bugün sandığa gidiyor, Kürtler boykot ediyor

12. dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri için İran’da bugün sandık başına geçilecek. Muhafazakâr ve reformist olarak tanımlanan adayların mücadelesine sahne olması beklenen seçimlerde her iki cephenin de Kürtlerin taleplerine cevap vermekten uzak vaatlerde bulunması ve Kürt partilerinin seçimleri boykot etme çağrısından dolayı Doğu Kürdistan ve İran genelindeki Kürt seçmenlerinin çoğunluğunun seçimleri boykot etmesi bekleniyor.

1600 aday adayından 6'sı katılmaya hak kazandı

Seçim yarışında, 1.600'den fazla aday adayından 6'sı seçimlere katılmama hak kazanırken İran'da yetki ulema sınıfı ile halk tarafından seçilen temsilciler arasında paylaşılmaktadır. Prensip olarak kuvvetler ayrılığı ilkesi bulunmakla birlikte, “Dini Lider”, ülkede birçok alanda mutlak yetkiye sahiptir ve yargı yetkisi tümüyle ulemanın elindedir.

Sonucun halkın doğrudan oylarıyla belirlendiği seçimlerde adaylığın kesinleşmesi, Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin onayıyla mümkün oluyor ve bu konsey yapısı itibariyle, seçimlerde ulema sınıfının büyük etkisi ile kararlar veriyor.

Kararlarda nihai sözü söyleyen ve ömür boyu görev yapmak üzere seçilen Dinî Lider, aynı zamanda silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır. Bu yetkinin yanı sıra muazzam yetkilerle donanmış Dini Lider, aynı zamanda halkın seçtiği kişinin cumhurbaşkanlığını onaylamak yetkisine de sahip.

Kürtlerin boykot etmesi bekleniyor

12. dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri için İran’da bugün sandık başına geçilecek. Alışılmış siyasi partilerin mevcut olmadığı, partiler yerine daha çok baskı ve çıkar grupları olarak adlandırılabilecek yapılanmaların rol oynadığı İran'da, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimleri, muhafazakârlar ve reformistler şeklinde iki grubun mücadelesine sahne olacaktır.

İran’da Kürt partiler, cumhurbaşkanı adaylarının Kürtlerin taleplerine cevap verebilecek vaatlerde bulunmamasından dolayı ve Kürt partilerinin seçimleri boykot etme çağrısından dolayı Doğu Kürdistan ve İran genelindeki Kürt seçmenlerinin çoğunluğunun seçimleri boykot etmesi bekleniyor.

Muhafazakâr ve reformist olarak tanımlanan adayların mücadelesine sahne olması beklenen seçimlerde her iki cephenin de Kürtlerin taleplerine cevap vermekten uzak vaatlerde bulundu.