İsrailli uzman: İsrail'in Kürt devletini desteklemesi kolay olmayacak

İsrailli uzman: İsrail'in Kürt devletini desteklemesi kolay olmayacak

İsrailli uzman Shlomo Brom ise İsrail'in ABD ile olan ilişkilerinin zedelenmemesi için Kürt devleti için ciddi çaba sarf etmeyeceğini ileri sürdü. 

İsrail Savunma Güçleri Stratejik Planlama Bölümü eski direktörü, şu anda İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsünde araştırmacı olan Shlomo Brom da, bölgede bir Kürt devletinin kurulması bölgenin istikrarsızlaşmasına katkıda bulunma potansiyeli taşıdığını ileri sürdü. 

Brom'a göre, İsrail başbakanının yorumları, Ankara'nın hoşlanmadığı bir şey söyleme arzusundan kaynaklanmış olabilir. Netanyahu bu kez, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki hafta önce İsrail ve Tapınak Dağı krizine ilişkin söylediklerine tepki olarak bu şekilde konuşmaya karar vermiş olabilir.

Brom, İsrail'in, kuruluşundan bu yana bölgesel müttefik arayışında olduğunu, Kürtlerin de bu durumda doğal müttefik olduğunu da hatırlattı.

Brom ayrıca, İsrail'in Kürt devletini açıktan desteklemesinin, Kürtlerin 25 Eylül'de yapmayı planladıkları referanduma dair endişeli olan ABD ile olan ilişkilerini olumsuz etkileyebileceği için, İsrail'in müstakbel yeni devlet için ciddi bir çaba girmeyeceğini düşünüyor.