Reuters: Türkiye’nin destek verdiği Sarraj güçleri Sirte’ye gidiyor

Reuters: Türkiye’nin destek verdiği Sarraj güçleri Sirte’ye gidiyor

Türkiye’nin destek verdiği Sarraj başkanlığındaki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, uluslararası alandaki ateşkes çağrılarına yanıt vermezken, kritik önemdeki Sirte’ye operasyon için harekete geçti.

Reuters’in haberine göre Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti savaşçıları, Libya Ulusal Ordusu altında bulunan ve ülkenin ana petrol terminallerine açılan kritik kapı olan Sirte’yi ele geçirmek için kente yaklaştı. 

Reuters haber ajansına konuşan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti komutanları ve tanıklar, yaklaşık 200 aracın Misrata’dan Tawergha’ya doğru hareket ettiğini söylüyor. Habere göre yaklaşık 200 araç yolun üçte birini aştı.

Türkiye tarafından desteklenen Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Sirte ve Cufra’yı ele geçireceklerini söylemiş, operasyon hazırlığına başlamıştı. Ancak Sirte ve Cufra’ya yönelik operasyon hazırlığına komşu ülke Mısır’dan sert tepki gelmişti. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Sirte ve Cufra’nın kırmızı çizgileri olduğunu belirterek Türkiye’yi hedef almıştı ve “askeri müdahale” mesajı vermişti. 

Ülkenin doğusunda bulunan Hafter güçleri de Mısır’a olası bir operasyonda Libya’ya askeri müdahalede bulunması için çağrı yapmıştı.

Pentagon tarafından yayınlanan bir raporda, Türkiye'nin bu yılın ilk üç ayında Libya’ya 3 bin 500 ile 3 bin 800 arasında ücretli savaşçı gönderdiğine dikkat çekilmişti.

Bingazi ile başkent Trablus'un ortasında yer alan Sirte, tarihî olarak olarak Trablus bölgesine (Libya'nın batısı) bağlı kabul ediliyor. Sirte'nin stratejik önemi, Cufra Hava Üssü'nün kuzeyinde yer alması ve ikisi arasında dağlık olmayan, 300 kilometrelik açık bir alan bulunmasından kaynaklanıyor.

Sirte’nin bir diğer önemi de petrol ihracı bölgesinde yer alması. Libya’da devlet gelirlerinin yüzde 93’ü petrol ve doğalgaza dayanıyor. Sirte de petrol ihracatının yüzde 60’ının yapıldığı “Petrol Hilali” bölgesinde yer alıyor.

Petrol Hilali bölgesinin Sarraj hükümeti tarafından ele geçirilmesi sadece ekonomik değil, aynı zamanda siyasi bir zorunluluk olarak görülüyor.

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz