Kabil'e giren Taliban'dan ilk açıklama

Taliban'ın Kabile'e girmeye başladığı esnada ABD ordusu, başkentteki büyükelçiliğini tahliye ediyor. Sondakika Kabil'den gelen fotoğraflarda ABD helikopterlerinin Kabil Büyükelçiliği üzerinde uçuş yapıyor.

Kabil'e giren Taliban'dan ilk açıklama

Yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla ülkenin büyük kısmında kontrolü ele alan Taliban, başkent Kabil'e ulaştı. 

Hhaber ajanslarına konuşan 3 Afgan yetkili militanların her yönden Kabil'e girmeye başladığını öne sürdü. Taliban ise militanlara şiddetten kaçınmaları talimatı verdiklerini ve kenti güç kullanarak almayı planlamadıklarını belirten bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, 'mücahitlere kent kapılarında durmaları talimatı' verildiği belirtildi. Barışçıl bir geçiş dönemi için görüşmelerin sürdüğü ve savaş planı yapılmadığı öne sürüldü. 

Ancak görgü tanıkları kentten silah sesleri duyulduğunu aktardı.

Taliban'dan İlk Açıklama

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda başkent Kabil'in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceklerini duyurdu.
Mücahid, Kabil'in yoğun nüfusu nedeniyle çatışmalara girmeyeceklerini, başkent merkezini müzakereler yoluyla almak istediklerini ve Taliban mensuplarına kent merkezinin giriş noktalarında beklemeleri emri verdiklerini açıkladı.

Ülkedeki Son Gelişmelerin Özeti:

*İlerleyişini sürdüren Taliban'ın başkent Kabil'e ulaştığı belirtildi

*Çok sayıda ülke, Afganistan'daki personelini tahliye ediyor.

*Taliban Kabil ile ilgili bir bildiri yayınladı.

*Bildiride: Tüm güçlerine Kabil'e girmemelerini emretti Bir geçiş süreci istedikleri ifade edildi Sivillere veya askerlere karşı misilleme yapılmayacağını vaat edildi

*Genel af ilan edildi

*BM verilerine göre son bir ayda bin kadar kişi hayatını kaybetti

*On binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı

*Taliban şu an 34 vilayetin 28'ini kontrol ediyor, 6 vilayet hükümet kontrolünde

Taliban, Afganistan Sınır Geçişlerinin Tamamını Kontrolü Altına Aldı

Taliban, başkent Kabil'in batısında bulunan Vardak vilayetinin merkezini de ele geçirdi. Son günlerde birçok vilayeti ele geçiren Taliban, Afganistan'ın sınır geçişlerinin tamamında da kontrolü sağladı. 

Hükümetin elinde tek büyük kent olarak Kabil kalırken, burada bulunan havalimanı da ülkeden güvenli çıkış için tek yol kaldı. 

ABD'ye ait helikopterler ise kabil'de bulunan diplomatların tahliyesine devam ediyor.