İstanbul Boğazı'nda mayın alarmı

İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde mayına benzetilen yabancı cisim hareketliliği yaşanıyor. Boğaz çift yönlü gemi trafiğe kapatıldı. İmha için işlemlere başlandığı açıklandı.

İstanbul Boğazı'nda mayın alarmı

Sarıyer Türkeli Demirleme Sahası'nda balıkçıların fark ettiği ve mayına benzetilen cisim için Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Deniz yüzeyindeki cismin incelendiği kaydedildi.

Çevredeki teknelerin uzaklaştırıldığı belirtiliyor. Deniz yüzeyindeki cismin incelendiği kaydedildi. İncelemelere helikopter de destek veriyor.

MSB: Etkisiz Hale Getirmek Maksatlı Müdahaleye Başlandı

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) konuyla ilgili açıklama yapıldı. 

Açıklamada, "26 Mart 2022 tarihinde sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir.

Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hâle getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır" denildi.

Kıyı Emniyeti'nden Açıklama

Olayla ilgili Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden de açıklama yapıldı.

"İstanbul Boğazı Kuzey Demir bölgesi civarında mayın olasılığı çok yüksek bir cisim görülmüştür. Vts gerekli yerlere bilgi vermektedir" denilen açıklamada, "Cismin yuvarlak top gibi ve üzerinde boynuz gibi çıkıntıları olduğu belirtilmiştir. Vts gemilerin şu an için demir yerine yaklaşmamaları bilgisini vermektedir" ifadelerine yer verildi.

Mayınların İstanbul'a Kadar Ulaşabileceği Uyarısı Yapılmıştı

Rusya-Ukrayna savaşında bir ay geride kalırken, Ukrayna'nın Odessa'dan Rus savaş gemilerini durdurmak için Karadeniz'e bıraktığı ve fırtına sonucu çıpalarından kurtulup sürüklediği öne sürülen mayınların İstanbul'a kadar ulaşabileceği belirtilmişti.

Boğaz girişindeki mayın imha edildi

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin 420 mayının Karadeniz'de sürüklendiğine ilişkin açıklaması endişe yaratmıştı. Mayınların varsa ve sürükleniyorsa İstanbul Boğazı'na gelme ihtimalinin çok yüksek olduğu vurgulanmıştı.

İstanbul Boğazı yeniden gemi trafiğine açıldı

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, güvenlik nedeniyle çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatılan İstanbul Boğazı'nın açıldığını duyurdu.

İstanbul Boğazı, denizde mayın bulunmasının ardından çift yönlü trafiğe kapatılmıştı.