İsveç Başbakanı'ndan 'PKK' açıklaması

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç Radyosu'nda konuşan Dışişleri Bakanı Tobias Billström'ün “PYD ile aramıza mesafe koyacağız” demeci ardından hükümetin yeni yaklaşımı hakkında açıklamalarda bulundu.

İsveç Başbakanı'ndan 'PKK' açıklaması

Başbakan Ulf Kristersson “PKK'nin Türkiye'ye yönelik faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan etkinliklerde bulunması mümkün olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

İsveçTV4 kanalına konuşan Başbakan Kristersson,''PKK'ye bu kadar yakın örgütlerle siyasi işbirlikleri yapmamalıyız'' dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Bu sabah''YPG-PYD- PKK arasında İsveç ve Türkiye ilişkilerine zarar verebilecek çok yakın bağlar var'' demişti.

Cumartesi sabahı ilerleyen saatlerde Başbakan Ulf Kristersson bu örgütler hakkında yorum yaptı ve “Türkiye'nin endişe duymasını  istemiyoruz” dedi.

İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusunu onaylamak için Türkiye'nin şartlarından biri de YPG ve PYD'den uzaklaşmak. Ancak sözkonusu örgütler şu anda AB veya NATO tarafından “terörist örgüt” olarak adlandırılmıyorlar.

 Konuşmasının devamında Başbakan Ulf Kristersson “Ancak, 'PKK terör örgütüdür ve İsveç topraklarında para toplandığını biliyoruz, Türkiye'nin bu konuda çok endişeli olduğunu tamamen anlıyoruz” dedi ve hükümetinin bu konudaki yeni tutumuna ilişkin şunları söyledi:  

“Bu nedenle İsveç topraklarında temelde PKK'nin Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan etkinliklerde bulunması mümkün olmayacaktır.”

İsveç hükümetinin YPG ve PYD ile aralarına “mesafe koyma” kararı, Ulf Kristersson'un salı günü Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsveç'in NATO üyeliğinin tartışılacağı görüşme öncesi olması dikkat çekiyor.

İsveç Radyosu'nda konuşan Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, dış politikada birinci önceliklerinin NATO üyeliği olduğunu ve bunun için gerekli adımları atacaklarını belirtti.

Euronews’in aktardığına göre Billstom, "PKK ile bu organizasyonlar (PYD/YPG/DSG) arasında, Türkiye ile ilişkilerimizi zedeleyecek kadar fazla yakınlık bulunuyor" ifadelerini kullandı. Billstom bu nedenle PYD ile aralarına mesafe koyacaklarını söyledi.