İsveç Dışişleri Bakanı: Türkiye ile müzakereler zora girdi

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Sol Partiden 3 milletvekilinin "PKK bayraklarını sallamasıyla" Türkiye ile NATO müzakerelerinin daha zorlaştığını söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanı: Türkiye ile müzakereler zora girdi

Gotland Adası'nda askeri birliği gezen Linde, Aftonbladet gazetesine yaptığı açıklamada, İsveç'in NATO üyeliğini fiilen durdurabilecek tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Linde, "Türkiye ile yapılan NATO müzakereler, Sol Parti milletvekillerinin geçen yaz Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ana düşmanı olan terör etiketli örgüt PKK'nin bayraklarını sallamalarından sonra daha da zorlaştı” dedi.

Türk medyasının bu durumu sürekli gündeme getirdiğini belirten Linde, “İsveç kanunlarına göre bunların ifade özgürlüğü olduğunu dile getiriyoruz. Fakat bunun hükümet için çok uygunsuz bir durum olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in imzaladığı mutabakat kapsamında 26 Ağustos'ta Finlandiya'nın Vantaa kentinde düzenlen Daimi Ortak Mekanizma'nın ilk toplantısını değerlendiren Linde, "Toplantı ilk önce İsveç'te yapılacaktı, bazı pratik nedenlerden dolayı Finlandiya'ya taşındı. Bu toplantıda terörle mücadelede daha yakın iş birliği ile ilgili olan bu anlaşmayı uygulamak için yapılan çalışmalar gözden geçirildi" dedi.

İsveç İhracat Kredi Kurulunun (EKN) Türkiye'de bir altyapı şirketine 3 milyar kron kredi verme kararını da değerlendiren Linde, bunun tamamen koşul ve kanunlara uygun olduğunu aktardı.

Linde, “Yani Türkiye NATO sürecinde belli çıkarlar elde etmeye çalışmadı mı?” sorusuna, “Ben böyle bir şeyin parçası olmadım” sözleri ile yanıt verdi.

Dışişleri Bakanı Ann Linde, Sol Parti’nin seçimden sonra daha fazla nüfuz kazanması halinde ABD ile ilişkilerin bozulabileceğine inandığını savundu.

Sol Parti Milletvekilleri Daniel Riazat, Momodou Malcom Jallow ve Lorena Delgado Varas, Visby kentinde 7 Temmuz'da, YPG bayrakları ile fotoğraf çektirip sosyal medyada paylaşmıştı.

Bunun üzerine Başbakan Andersson, Sol Parti milletvekillerinin bu yaklaşımını eleştirmişti.

Andersson, İsveç devlet televizyonu SVT'ye verdiği demeçte, 11 Eylül'de yapılacak genel seçimden sonra Sol Parti ile ortaklık yapmayı düşünmediklerini söylemişti.