İzmir Baro seçimlerinde ‘Jin, jiyan, azadi ‘ ve ‘PKK’lilere kimyasal’ gerginliği

İzmir Barosu'nda ÖHD'den Avukat Aryen Turan, "Jin Jiyan Azadi" (Kadın Yaşam Özgürlük) sloganını attığı için gerginlik yaşandı. Ardından avukatlara yönelik saldırı oldu.

İzmir Baro seçimlerinde ‘Jin, jiyan, azadi ‘  ve ‘PKK’lilere kimyasal’ gerginliği

İzmir’de avukatlar yeni baro yönetimini belirlemek ve mesleki sorunlarını tartışmak için bir araya geldi. İzmir Barosu Genel Kurulu Kültürpark Celal Atik Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel yaptı.

Konuşmanın ardından faaliyet raporu okundu ve listelerdeki yönetim kurulu ve TBB Genel kurulu adayları söz aldı.

Özgürlük için Avukatlar Derneği (ÖHD) adına söz alan Avukat Aryen Turan, Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk nezdinde hasta tutuklar hakkında konuşarak Tuğluk’un ve diğer tutukluların derhal serbest bırakılmalarını talep etti.

HDP İzmir İl binasında öldürülen Deniz Poyraz’ı anan ve kadın mücadelesine vurgu yapan Turan konuşmasını “Jin Jiyan Azadi” sloganı ile bitirdi.

Bunun üzerine salonda kısa süreli tartışma yaşandı.

Kürtçe slogana tepki gösteren Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu üyesi avukatlar ile ÖHD üyeleri arasında arbede yaşandı. Bu esnada bazı avukatlar ise, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye slogan attı.

Kısa süreli arbedenin ardından bazı avukatlar salonu terk etti.

ÖHD İzmir: İran Molla Rejimi zihniyetinden hiçbir farkı yoktur

ÖHD İzmir Şubesi Turan'ın konuşması sonrasında attığı slogan nedeniyle maruz kaldığı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.    

İzmir Barosu Genel Kurulu'nda dernekleri adına avukat Aryen Turan'ın konuşma yaptığı vurgulanan açıklamada, şunlar dile getirildi:

"Meslektaşımız konuşmasını boyunca bir grup tarafından hakarete uğramış, tehdit edilmiş ve konuşması kesilmeye çalışılmıştır. Konuşmasının sonunda attığı Kürtçe ‘Jin jiyan azadi’ sloganı sonrasında ise aynı grup ayağa kalkarak fiziki saldırıya yeltenmiştir.

Jina Amini'nin katledilmesiyle tüm dünya kadınları tarafından haykırılan 'Jin jiyan azadi' sloganına tahammül edemeyenlerin İran Molla Rejimi zihniyetinden hiçbir farkı yoktur. Bizler Özgürlükçü hukukçular olarak bu kadın düşmanı, faşist zihniyetle mücadele etmekten geri durmayacağız.”

Öte yandan baro seçimi konuşmaları çerçevesinde TSK’nin Kürdistan Bölgesi topraklarında yürüttüğü operasyonlarda PKK’lilere karşı kimyasal silah kullandığı iddiaları dile getirilerek iddialar hakkında soruşturma açılmadığını belirtildi.

Turan, konuşmasında "Uluslararası sözleşmelerde yasak olduğu belirtilen Türkiye devletinin askeri operasyonlarda kimyasal silah kullandığına dair bilgiler ulusal ve uluslararası mecralarda dillendirilmiştir. Ancak yetkililerce bugüne kadar bu bilgilerin soruşturulduğuna dair yalanlamak dışında en ufak bir açıklama yapılmamıştır" ifadelerini kullandı. 

Baroda bugün saat 09.00'dan itibaren avukatlar, sandık başına giderek oy kullanacak.