Jeffrey: ABD, PKK'nin Rojava ve Kürdistan Bölgesi'ndeki varlığını inkar edemez

ABD’nin Suriye eski Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların eylemlerinin yakından incelenmesi gerektiğini söyled

Jeffrey: ABD, PKK'nin Rojava ve Kürdistan Bölgesi'ndeki varlığını inkar edemez

ABD merkezli Wilson Center Siyasi Araştırmalar Merkezi, Ezidi Kürtler, Şengal ve Efrin konulu bir video konferans düzenledi.

Wells NY Siyasi Araştırmalar Merkezi uzmanı Amy Austin Holmes konferansta yaptığı konuşmada, “Ezidi Kürtlerin ve Rojava ile Suriye’deki Hristiyanların büyük bir kısmı Türkiye ve Ankara’ya yakın muhalif silahlı grupların bölgelerine düzenlediği saldırılar nedeniyle göç etmek zorunda kaldı ve evlerine dönemiyorlar” dedi.

Rojava’da Ezidi Kürtlere ait 18 köy ve Hristiyanlara ait 21 köy hala boşaltılmış durumda olduğunu belirten Holmes, “Biden yönetiminden Ankara ve silahlı grupların artık insanların evlerine dönmesine engel olmaması için Ankara’ya baskı uygulamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Holmes, “2019 yılının Ekim ayında Türkiye ile ABD arasında imzalanan ateşkes anlaşmasına göre Türkiye ve ABD’nin dini ve etniki bileşenler ile sivilleri koruması yükümlülüğü var. Bana göre şu anda yapılması gereken şey kağıt üzerinde yazılı olan görevin faaliyete geçirilmesi ve aralarında etniki ve dini bileşenlerin olduğu yüzbinlerce insana evlerine dönmesi için izin verilmesi gerekiyor. İnsanların bir daha ev, mal, çiftlik, arazi ve zenginliklerine sahip olması ve zulme uğramaktan korkmadan yaşamaları gerekiyor” diye konuştu.

Şengal de Ezidi Kürtlerin farklı silahlı gruplar arasındaki kargaşadan dolayı dönemediği bölgeler arasında yer alıyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 2021 yılının Mart ayına kadar 210 bin Şengalli evine dönememişti.

ABD’nin Suriye eski Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların eylemlerinin yakından incelenmesi gerektiğini söyledi.

 “Türkiye’nin sorunu PKK ve ABD’de bu partinin Rojava ve Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığını inkar edemez” dedi.

James Jeffrey, “Sürekli bir şekilde Türkiye’nin baskıları ile karşı karşıya kalıyoruz. Çünkü ABD, PKK’yi terörist bir grup olarak tanıyor. Bundan dolayı ABD’nin de bu konuda yapacakları sınırlı. ABD bir şekilde dengeyi sağlamaya çalışıyor. Yaptığımız tek şey Suriye’nin kuzey doğusunda Kürtler arasındaki diyaloğu teşvik etmek. Yani YPG, PYD ve Erbil Kürtleri ile yakın ilişkileri bulunan ENKS arasındaki, bu da bir yere kadar ortamı yumuşatabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Özgür Ezidi Kurumu Başkanı Peri İbrahim de, Ezidi Kürtlerin Şengal’e dönmesinin önündeki sorunlardan bir tanesi de altyapı hizmetlerinin olmaması olduğunu söyledi.

BM verilerine göre, şu ana kadar sadece 110 bin Şengalli evlerine döndü.

Jeffrey, Türkiye ve SMO gruplarının kontrolündeki bölgelere dönen 100 bin civarındaki göçzedenin çok azının Ezidi Kürt ve Hristiyan olduğunu kaydetti.