KDP seçim kampanyasının startını verdi

KDP, geçtiğimiz Irak Parlamentosu seçimlerinde 26 sandalye kazanarak en çok oy alan parti olmuştu.

KDP seçim kampanyasının startını verdi

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), başkent Erbil’de gerçekleştirdiği toplantıyla seçim kampanyası startını verdi.

KDP, geçtiğimiz Irak Parlamentosu seçimlerinde 26 sandalye kazanarak en çok oy alan parti olmuştu.

K24’e konuşan KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, KDP’nin seçim kampanyası sürecine girdiğini ve Irak’ın bazı bölgelerinde KDP adayları için engellerin olduğunu kaydederek, özellikle de Kerkük, Selahaddin, Diyala ve Ninova’da Irak hükümeti ve taraflarla diyalog çabalarıyla engelleri ortadan kaldırmak istediklerini söyledi.

KDP’nin Irak Parlamentosu’nda gözle görülür bir sandalye kazanmayı beklediğini vurgulayan Muhammed, 1991 yılındaki Raperin’in ardından KDP’nin her zaman halk kitleleri tarafından desteklendiğini belirtti.

Seçimlerin önümüzdeki 10 Ekim’de gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Irak Bağımsız Seçim Komisyonu, şimdiye kadar resmi olarak hiçbir parti ve koalisyonun seçimlerden çekilmediğini açıklamıştı.

Şimdiye kadar Mukteda Sadr’a bağlı Sairun Koalisyonu, İyad Allavi’nin listesi ve Komünist Parti medya yoluyla seçimleri boykot edeceklerini açıklamışlardı.

Öte yandan, kısa bir süre önce Washington’da gerçekleşen ABD-Irak Stratejik Diyaloğu’nda ABD’nin muharip güçlerinin yılsonuna kadar Irak’tan çekilmesi kararı alınmıştı.

ABD askerlerinin ülkeden çekilmesi İran destekli silahlı gruplar tarafından yoğun bir şekilde gündeme getiriliyor.

ABD’nin Irak’tan çekilmesiyle ilgili KDP’nin tutumuna değinen KDP Sözcüsü Muhammed, KDP’nin resmi bir açıklamayla AB ile Irak arasındaki anlaşmaya desteğini duyurduğunu kaydederek, “Bize göre ABD güçlerinin kalması, Irak’ın korunması için halen gerekli. Çünkü Irak ve güçlerinin ülkenin kara, hava ve denizini korumaya gücü yok” dedi.

ABD ve yabancı güçlerin Irak’a destek olmasının önemli olduğunu vurgulayan Muhammed, seçim sonuçlarının ardından siyasi taraflarla diyalog sürecine gireceklerini ve ortak anlayış için çabalayacaklarını ifade etti.

Irak genel seçimlerine Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partiler tek liste halinde katılmıyor.

K24