KDP Sözcüsü: Bağdat’ın verdiği sözler ve icraatları birbirini tutmuyor

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Sözcüsü Mahmud Muhammed, Irak federal bütçesinin taraflar arasındaki anlaşmaya göre onaylanmadığını söyledi. Muhammed, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin de Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın görevi olduğunu söyledi.

KDP Sözcüsü: Bağdat’ın verdiği sözler ve icraatları birbirini tutmuyor

Başkent Erbil’de sanatçı Xesrew Caf için düzenlenen anma töreninin ardından gazetecilere konuşan sözcü Mahmud Muhammed, “Irak Parlamentosu’nda bütçe yasası bizim istediğimiz ve anlaştığımız gibi olmadı. Başından beri Irak hükümetlerinin verdiği sözler ile yaptıkları birbirini tutmuyor” dedi.

Bütçe yasasının Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü tehdit edecek nitelikte olmadığını belirten Muhammed, “Daha önce de benzer girişimler oldu ama bu tür girişimlerin Kürdistan Bölgesi'nin statüsünü etkilemsei o kadar da kolay değil” diye konuştu.

Irak Parlamentosu, 2003 yılından bu yana Irak en büyük bütçe tasarısıyla ilgili üç ay süren müzakerelerin ardından bu haftanın başında yıllık 153 milyar doları bulan harcamalar için 2023, 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 3 yıllık federal genel bütçe tasarısını onayladı.

Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı yüzde 12,67 olarak belirlendi.

Mart ayında Irak Hükümeti tarafından hazırlanan bütçe tasarısı, Mayıs ayında Maliye Komisyonu tarafından yapılan değişikliklerin ardından Parlamentoya sunulmuştu.

Söz konusu metinde Kürdistan Bölgesi’nin petrol gelirleri ve bütçe payına ilişkin 13 ve 14’üncü maddeler, Kürt tarafların itirazına yol açtı.

Parlamentodan geçirilen bu maddelere göre Erbil, her ay petrol gelirlerini merkezi yönetime teslim edecek. Ayrıca Kürdistan Bölgesi’ne bağlı kentler, Erbil ile bütçe anlaşmazlığı yaşadığı durumda bütçe tahsisi için direkt Bağdat ile temasa geçebilecek.

KDP başta olmak üzere diğer Kürt partiler, 14'üncü maddenin bu şekilde geçirilmesine karşı çıkarken, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ise aksi yönde tavır benimsedi.

Kürdistan Parlamentosu seçimleri

Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın görevi olduğunu belirten Mahmud Muhammed, seçim için Irak Yüksek Seçim Komisyonu ve Federal Mahkeme ile koordine içerisinde olmak istediklerini söyledi.

Mahmud Muhammed, “Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kürt halkının yeniden kendi parlamentosuna sahip olacağı şekilde çalışıyor" şeklinde konuştu.

KDP ile YNK başta olmak üzere taraflar arasında seçim yasasında yapılması öngörülen değişiklikler konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Kürdistan Parlamentosu seçimleri 1 Ekim 2022’de yapılamamıştı. 9 Ekim 2022’de yapılan oylama ile Parlamentonun görev süresi uzatılmıştı.

Ancak Irak Federal Yüksek Mahkemesi, 30 Mayıs 2023 tarihli kararında parlamentonun görev süresinin uzatılmasının “anayasaya aykırı” olduğuna hükmetti.