Kürtçe seçmeli ders sorusu yanıtsız kaldı!

Türkiye Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Rûdaw muhabirinin Kürtçe seçmeli derslerle ilgili sorusunu görmezden geldi.

Kürtçe seçmeli ders sorusu yanıtsız kaldı!

2021-2022 eğitim öğretim yılının ikinci döneminin ilk gününde, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) tarafından İstanbul Tuzla'da yaptırılan GİSBİR Ortaokulu, Türkiye Milli Eğitim Bakanı Özer ve AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle açıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Özer, son 19 yılda eğitim alanında Türkiye’de yaşanan dönüşüme değindi.

Bakan Özer, “Okul öncesinden yüksek öğretime kadar 81 ilde okullaşma oranını arttırmak ve vatandaşların çocuklarının eğitime ulaşımını kolaylaştırmak için bir seferberlik başladı. Okullaşma oranları OECD seviyelerine yaklaştı. 2000’li yıllarda ortaöğretim seviyesi okullaşma oranı yüzde 44’ken, yani iki gençten biri okula gidemezken şimdi yüzde 90’ların üstüne çıktı. Şu anda 1.2 milyon öğretmenimiz eğitim sistemimizde katkı sunuyor. Bunların yaklaşık yüzde 74’ü yani 700 binin üzerindeki öğretmenlerimiz son 19 yılda eğitim öğretimimize katıldı. 19 yılda yapılan güzel yatırımlar vatandaşların tüm eğitim kademelerindeki eğitim verişini arttırırken 20’inci yılda öğretmenlik meslek kanununun artık yasalaştı” dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da bugün insanlığın en fazla muhtaç olduğu şeyin, okumak, öğrenmek, bilgiye sahip olmak, bilgiyi üretmek ve insanlığın faydası uğrunda kullanmak olduğunu ifade etti.

Yıldırım, "Son 20 yılda Türkiye Cumhuriyeti gibi zor bir coğrafyada yer alan, önemli güvenlik kaygıları olan bir ülkenin bütçesinde bir numaraya eğitimi yerleştirmesi, eğitime bakışımızın en önemli göstergesidir" dedi.

Daha sonra, Bakan Özer, AK Parti Genel Başkanvekili Yıldırım ve katılımcılar, kurdele keserek okulun açılışını gerçekleştirdi.

Kürtçe seçmeli ders

Törenin ardından Rûdaw muhabiri Ömer Sönmez, Bakan Mahmut Özer’e, “Bugün seçmeli dersler için son gün. Kürtçe seçmeli ders için geniş bir kampanya düzenlendi. Bu konuda ve Kürtçe öğretmen ataması hakkında ne söylemek istersiniz” şeklindeki sorusuna yanıt vermedi.

Rûdaw muhabiri ardından Binali Yıldırım’a, “Kürtçe seçmeli derslerle ilgili bir şey söylemek ister misiniz” sorunu yöneltti.

Ancak Yıldırım, “Hadi bakalım” diyerek soruya yanıt vermekten kaçıncı.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilkokul 4 ve ortaokulların 5, 6 ve 7. sınıflarında seçmeli ders tercih süresi bugün (7 Şubat Pazartesi) saat 17:00’de sona eriyor.

Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor. Bu yıl, öğrenci ve ailelerin Kürtçe dersleri tercih etmesi için yoğun bir kampanya gerçekleştirildi.

Sanatçılardan akademisyenlere, aydınlardan siyasetçilere, partilerden sivil toplum kuruluşlarına kadar birçok kesim kampanyaya destek vererek ailelerin de çocuklarını Kürtçe seçmeli derslere yönlendirilmesi konusunda çağrıda bulunuyor.