'Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki sınır kapıları kapanmadı'

Bağdat’taki protestolar ve çatışmalar nedeniyle İran Irak ile arasındaki tüm sınır kapılarını kapattı. Ancak Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki sınır kapılarında olağan geçişler devam ediyor.

'Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki sınır kapıları kapanmadı'

Irak’ta Mukteda es-Sadr’ın siyasetten çekileceğini açıklaması ardından Yeşil Bölge’deki protestolar çatışmaya dönüştü.

İran Irak ile aralarındaki açılan tüm kara sınırlarının kapatıldığını ve Bağdat'a uçuşların iptal edildiğini açıkladı.

Ancak Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki sınır kapılarının rutin işlemlerinin sürdürüldüğü kaydedildi.

Rudaw'da yer alan haberde, İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki Perwezxan Sınır Kapısı Sözcüsü Abbas İsmail “Perwezxan Sınır Kapısı’nda turistik ve ticari gidiş gelişler rutin şekilde devam ediyor. Geçişlerde herhangi bir değişiklik söz konusu değil” dedi.

Irak’taki gösteriler ile birlikte Doğu Kürdistan’ın Kirmanşan Vilayeti’ne bağlı Kasrı Şirin, İlam’ın Çezabe ve Şelemçe sınır kapıları ile Huzistan’daki sınır kapıları kapatıldı. Sınırdaki sınır kapılarının geçişlerinin yük kamyonlarını da kapsayıp kapsamadığı netlik kazanmadı.

Kürdistan Bölgesi’nin İran’a açılan diğer sınır kapısı Başmak Sınır Kapısı Basın Sözcüsü Meriwan Kerim, Başmak Sınır Kapısı’nda geçişlerin normal seyrinde devam ettiğini belirterek, “Okulların tatil olmasından kaynaklı dün kapıda büyük bir yoğunluk vardı” dedi. 

Mukteda es-Sadr'ın siyaseti bırakmasının ardından başkent Bağdat’ta patlak veren çatışmalar sokağa çıkma yasağına rağmen devam ediyor. Rûdaw’a konuşan Irak Sağlık Bakanlığı yetkilileri çoğunluğu Sadr yandaşı 25 kişinin yaşamını yitirdiğini, 380 kişinin ise yaralandığını açıkladı