Kürdistan'daki tüm partilerden PKK'ye karşı ortak tavır!

PKK'ye bağlı silahlı grupların Şengal'deki varlığı Kürdistan'daki farklı kesimler arasında rahatsızlık yaratmaya devam ederken Kürdistan'daki siyasi partiler, Peşmergenin Kobani'deki görevini bitirdikten sonra Batı Kürdistan'dan çekildiği gibi artık PKK'nin de aynı hassasiyet ve anlayışla Şengal'i terk etmesini istiyor.

Kürdistan'daki tüm partilerden PKK'ye karşı ortak tavır!

KDP.info'ya konuşan Kürdistan'da faaliyet gösteren altı partinin temsilcisi, PKK'ye bağlı güçlerin Şengal'deki varlığını doğru bulmadıklarını kaydederek söz konusu güçlerin kentten çekilmesini talep etti.

Bizotnewe: PKK Şengal'den çıkmalı

Kürdistan İslami Hareketi (Bizotnewe) Politbüro Üyesi Abdullah Werte, Şengal'deki kaosa en etkili çözümün diyalog olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: "PKK'nin Güney Kürdistan'ın hassasiyetlerini göz önüne bulundurması lazım. Şu an Kürdistan'da yaşanan gelişmeler bir sınama niteliğindedir. Kürdistan'ı savunma, Kürdistan'ın her parçasındaki Kürtlerin ulusal ve ahlaki temel görevidir. Bizotnewe olarak Kürtlerin kanının dökülmemesi için en etkili çözümün; PKK'nin Şengal'den çıkmasında yattığına inanıyoruz.”

Yekgirtu: PKK Kürdistan yasalarına saygı duymalı

PKK'nin, hassas bir süreçten geçen Kürdistan'ın ulusal ve genel çıkarlarına zarar verecek tavırlardan kaçınması gerektiğini belirten Kürdistan İslami Birliği (Yekgirtu) Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Koçer, "Kendi akıbetimizi belirlemek üzere olduğumuz böylesi bir dönemde, Kürdistan'ın diğer parçalarındaki güçlerin sorumluluk bilincinde hareket etmesi gerekir. PKK, Kürdistan yasalarına saygı duymalı ve nasıl ki Kürdistan Peşmergesi, Kobani'deki görevini tamamladıktan sonra geri çekildiyse aynı şekilde Şengal'den çıkmalıdır.” ifadesini kullandı.

Komünist Parti: Ezidiler, sadece Peşmergeyi isityor

Kürdistan topraklarındaki güçlerin Kürdistan hükümetine destek vermesi gerektiğini ifade eden Kürdistan Komünist Partisi Polit Büro üyesi Hendrin Ahmet, "Kürdistan'ın özelliklerini korumalıyız. PKK ve diğer güçler de bilmeli ki başta Ezidiler olmak üzere Şengal halkı, sadece Peşmergenin kendilerini korumasını istiyor. Diğer güçlerin Şengal'den çıkmasını arzu diyorlar.” şeklinde konuştu.

YNK: Türkiye ve PKK Şengal'den çıkmalı

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Irak Parlamentosu Milletvekili Mahmut Osman, şöyle konuştu: "PKK'nin Şengal'den çıkmasını öneriyorum. Ayrıca Türk güçlerinin de Irak topraklarını terk etmesi lazım. Gidip kendi bölgelerinde siyasi faaliyetlerini yürütmeliler. Sorunlarının çözümünü kendi bölgelerinde aramalılar.”

Komel: PKK, Kürdistan'ın yasalarını savunmalı

Kürdistan'ın her parçasındaki siyasi tarafların, Güney Kürdistan'ın yasalarına ve hassas durumuna saygı göstermesi gerektiğinin altını çizen Kürdistan İslami Toplumu (Komel) Siyasi Konsey Üyesi Şiwan Raber, "PKK, Kürdistan'ın yasalarını ve meşru yönetimini savunmalı ve korumalıdır. Peşmergenin Kobani'den çekildiği gibi PKK'nin de uzlaşmacı bir tavır çerçevesinde Şengal'i terk etmesi gereklidir.” dedi.

Türkmen parti: PKK derhal çekilmelidir

Daha fazla kaosun çıkmaması için PKK'nin derhal Şengal'den çıkması gerektiğini savunan Türkmen Gelişim ve Reform Partisi Kürdistan Parlamentosu Milletvekili Muna Kahveci, PKK'ye bağlı güçlerin kentteki yönetimin görevini yapmaya engel teşkil ettiğini söyledi. Kahveci şöyle ekledi: "PKK'nin Batı Kürdistan'daki (Rojava) diğer partilere karşı sergilediği uygulamalar kabul edilemez. Aynı uygulamaları Güney Kürdistan'da da tekrar etmekten kesinlikle kaçınmalıdır.”