Karayılan: 10 yıldır Türkiye’ye yönelik herhangi bir saldırıda bulunmadık

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Türkiye’nin “Zaho saldırısını PKK yaptı” şeklindeki açıklamalarını reddederek, “PKK’nin bu olayla ilgisi yoktur” dedi. Karayılan, son 10 yıldır Kürdistan Bölgesi topraklarından Türkiye’ye yönelik herhangi bir saldırıda bulunmadıklarını da söyledi.

Karayılan: 10 yıldır Türkiye’ye yönelik herhangi bir saldırıda bulunmadık

Örgüte yakın Dengê Welat Radyosu’na konuşan Murat Karayılan, Duhok’un Zaho ilçesi Perex tatil köyünde 9 Iraklı turistin öldüğü, 30’dan fazla turistin de yaralandığı saldırı ve gündemdeki konular hakkında konuştu. 

Haftanin bölgesindeki Perex köyünün Türkiye sınırına bir buçuk kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Karayılan, “Orada Türklerin büyük bir askeri üssü olan Kiryareş vardır. Türk devleti mevcut durumda Haftanin’de 23 adet tepeyi işgal etmiştir. Bir nevi Türk askerinin kontrolünde olan bir bölgedir” dedi.

Türkiye’nin “saldırının arkasında PKK var” şeklindeki açıklamalarına karşılık, “PKK’nin bu olayla ilgisi yoktur” diyen Murat Karayılan, şu ifadeleri kullandı:

“Iraklı yetkililerin de dediği gibi, bu olayı Türk devleti yapmıştır. Bu kesindir. Türk devleti bu olayı bir yanlışlık sonucu yapmamıştır; bilinçli bir biçimde vurmuştur. Bu da kesindir, çünkü tam karşısındadır; bu dönemde orada 400-500 araç durmaktadır. Yaklaşık bin turist oralarda vardır. Türk devleti de oranın turistik bir yer olduğunu biliyor. Türk devleti, şu an elinde bulundurduğu teknikle bir ağacın altındaki bir kişiyi görebiliyor ve suikast edebiliyorsa nasıl oluyor da koca bir piknik alanını yanlışlıkla vuruyor? Burada yanlışlık yoktur ve öyle bölgedeki bir komutanın canı istediği için vurmamıştır.”

Saldırı nedeniyle “Türkiye’nin böylesi bir tepki beklemediğini” belirten Karayılan, “Şimdi Türk devleti, bu katliamı yaptığını inkar etti. Hatta ‘PKK yaptı’ dedi. Irak, bu katliamı Türk devletinin yapmış olduğunu ispatlamasına rağmen inkar etti. Türkiye’nin bu inkarcılığı, kendi gerçekliklerini dünyanın görmesine yol açıyor. Bu gerçeklik nedir? Türkiye’nin hep böyle yapmasıdır. Kendisi Kürdistan’da terör yürütüyor ama bize ‘terörist’ diyor. İnsanlarımızı öldürüyor ama net bir biçimde ‘ben sivilleri öldürmem’ diyor” diye konuştu.

“30 bin Türk askeri var”

Irak hükumetinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kürdistan Bölgesi topraklarındaki askeri varlığına ilişkin hazırladığı raporlarda bahsedilen rakamlara ilişkin konuşan Murat Karayılan, “Irak devlet yetkililerinin bu konuda yapmış oldukları tespitlerin çoğu doğrudur fakat verdikleri rakamlarda biraz eksiklik vardır. Belki de bilgileri tam yoktur. Doğru; Türk devletinin Güney Kürdistan’da kurduğu askeri noktaların sayısı 100 civarındadır fakat Irak topraklarında şu an yerleşen ve hareketli olan asker sayısı en az 30 bindir” dedi.

“Irak ve Güney Kürdistan topraklarını savunuyoruz”

PKK’nin Kürdistan Bölgesi topraklarındaki varlığı hakkında Irak Parlamentosu’nda yapılan tartışmalara değinen Karayılan, “Sanki PKK, Güney Kürdistan’dan Kuzey Kürdistan topraklarına geçiyor, orada Türk devletine vuruyor ve sonra tekrar Güney Kürdistan’a dönüyor gibi bir bakış açısıyla bu tartışmalar yaşanıyor. Şu an böyle bir şey yoktur. Son 10 yıldır böyle bir şey gerçekleşmemiştir” ifadelerini kullandı.

Karayılan, şöyle devam etti:

“Bundan 10 yıl önce bizimle Türk devleti arasında bir ateşkes yaşandı, 2 buçuk yıl sürdü. Ateşkese göre tüm gücümüzü Güney Kürdistan’a çekecektik. Bir kısmını zaten çektik, ancak sonra Türk devletinin iyi niyetli olmadığını görünce çekilmeyi durdurduk. O zaman güçlerimizin Güney Kürdistan’a çekilmesi sürecine Federe Kürdistan Hükümeti de dahildi; haberi vardı ve onaylamıştı. Irak da defakto biçimde bunu onayladı. Bunu herkes biliyor. Çözüm için gerillanın Güney Kürdistan’a çekilmesi gerekiyordu.

Sonra Erdoğan, yani Türk devleti, Dolmabahçe’de mutabakat imzalanmış olmasına rağmen süreci bozdu. 24 Temmuz 2015’te direkt bir biçimde Güney Kürdistan’a dönük saldırı başlattılar. O zamandan beri Türk devleti, tek yanlı olarak nerede gücümüz varsa saldırıyor. Biz de meşru bir biçimde hem kendimizi hem de Güney Kürdistan topraklarını savunuyoruz. Savaş, bu çerçevede yaşanıyor. Biz savaşı Güney’e getirmiş değiliz; bu savaşı buraya düşman getirmiştir. Bizim gidip onları vurmamız ve onların da yanıt vermesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Onlar tek yanlı bir biçimde saldırıyorlar ve esas olarak Misak-ı Milli olarak adlandırdıkları sınırları işgal etmek istiyorlar. Biz de buna karşı duruyoruz; Irak ve Güney Kürdistan topraklarını savunuyoruz. Buraları işgal etmek istiyorlar. Esas durum budur; bu çerçevede anlaşılmalıdır.”

“Nisan 2017’de PKK bitecekti”

Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 2017’de “PKK bitecek” şeklindeki sözlerini hatırlatan Karayılan, “O zaman İçişleri Bakanlığının ağzından resmi olarak ‘2017 Nisan’ıyla birlikte kimse PKK’nin adını anmayacak, çünkü PKK diye bir şey kalmayacak’ ilanında bulundular. Bizi tasfiye etmek istediler. Nisan 2017’nin üzerinden 5 yıl geçti. İşte şimdi en kapsamlı savaş yaşanıyor ve AKP-MHP devletten aldığı bu görevi başaramadı” dedi.