Kürt partilerinden PYNK ve Pêşveru'ya ziyaret

PDK-Bakur, PAK ve PSK ortak heyeti Süleymaniye’de Peşveru ve PYNK temsilcileri ile görüştü. PYNK ve ENKS arasında devam eden diyalog sürecinin ele alındığı görüşmede, misafir heyet, Rojava’da Kürt birliğine desteğini yineledi.

Kürt partilerinden PYNK ve Pêşveru'ya ziyaret

Geçtiğimiz gün Erbil’de Suriye Ulusal Kürt Konseyi’ni (ENKS) ziyaret eden Kürdistani partiler bugün de Süleymaniye’de Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi (Peşveru) temsilcileri ile bir araya geldi.

Kürdistan Demokrat Partisi Bakur (PDK Bakur) Genel Başkan Yardımcısı Hışyar Özalp, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Erbil Temsilcisi Veli Koparan ve Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) MYK üyesi Orhan Kaya’dan oluşan heyet ilk olarak PYNK Diplomasi Komitesi üyesi Yusuf Kuti ve beraberindeki heyetle görüştü.

Yusuf Kuti, Rojava’daki gelişmeler, Kürt partileri arasında devam eden diyalog sürecine ilişkin detaylı bilgi verdi, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik politika ve uygulanamalarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

ENKS ile PYNK arasındaki diyaloga değinen Kuti, Kürtler arasındaki görüşmelerinin mutlaka başarıyla sonuçlanmasını istediklerini, bu bağlamda ön koşulsuz masaya oturduklarını dile getirerek ABD’li yetkililerin bölgeye dönmesiyle görüşmelerin kaldığı yerden devam edeceğini dile getirdi.

Yusuf Kuti, diyalog sürecinin başarısızlıkla sonuçlanması halinde Rojava’daki Kürt kazanımlarının yok olacağının altını çizdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli silahlı grupların kontrolündeki Kürt bölgelerinde yaşanan duruma değinen Kuti, “Türk devleti işgal ettiği Efrin, Gire Spi ve diğer bölhgeleri Kürtlerden arındırarak demografisini değiştirmek istiyor. Bunu başarabilmek için bölgeye ilk etapta Arapları yerleştiriyor” dedi.

Kürt partilerin geçtiğimiz günlerde ENKS ile görüşmesinden memnuniyetini dile getiren PYNK yetkilisi, ENKS’nin de çabalarıyla diyalog sürecinin başarıya ulaşacağını ifade etti.

Görüşmede misafir heyet ise, önümüzdeki dönemde Güney Kürdistan’daki kazanımın bir benzerinin Rojava’da gerçekleşebileceğini, bu nedenle Kürtlerin elinin güçlü olması gerektiğini, Kürtler için birliğin hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Bu şekilde Rojava’ya yönelik dış planların boşa çıkarılabileceğinin altını çizen misafir heyet, bunun için tarafların birbirine karşı toleranslı davranması gerektiğini vurguladı.

Görüşmede Başkan Mesud Barzani, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ABD’nin Kürtler arasındaki diyaloğa verdiği desteğin altı çizildi.

Peşveru ile görüşme

Heyet daha sonra Suriye Kürt İlerici Demokrat Partisi’ni (Peşveru) ziyaret etti. Heyeti Peşveru adına MK üyesi ve Güney Kürdistan temsilcisi Ali Şemdin karşıladı.

Rojavadaki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan Ali Şemdin, Rojava’nın kaderinin buradaki siyasi aktörler tarafından belirlenmesi gerektiğini belirtti.

ENKS ve PYNK arasındaki görüşmeleri desteklediklerini vurgulayan Şemdin, kendilerinin de görüşme sürecinde yer almak istediklerinin belirtti.

Şemdin, sürecin başarısızlıkla sonuçlanması halinde bunun Rojava için yıkım olacağını vurguladı.

TSK ve silahlı grupların Rojava’ya yönelimleri hakkında konuşan Ali Şemdin, “Türkiye’nin Rojava’ya yönelik saldırıları sınır tanımıyor. Buna karşı sessiz kalınmamalıdır” dedi.

Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan PDK-Bakur Genel Başkan Yardımcısı Hışyar Özalp, bu ziyarette Azadi Hareketi, Kürdistan Demokrat Hareketi ve Pelkurd’u da  temsil ettiklerini söyledi.

Rudaw