Kürt siyasi parti liderleri Newroz kutlamalarının startını verdi

Bu yıl 72 ayrı merkezde “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” sloganıyla kutlanacak olan 2022 Newrozu'nunn startı, Diyarbakır açıklanan deklarasyonla verildi.

Kürt siyasi parti liderleri Newroz kutlamalarının startını verdi
2022 Newrozu kutlamalarının startının verildiği buluşmadan mesajlarını veren Kürt siyasi partilerinin liderleri, kol kola girip Newroz halayına durdu.
Sur'da bir otelde düzenlenen programda paylaşılan deklarasyonda, Newroz’un tarihsel geçmişi ve Kürtler açısından önemi ifade edilerek, “Newroz’la kendisini yeniden yaratan Kürt halkı zafere kilitlenip özgürlüğü kazanmaya her zamankinden daha fazla yakındır” denildi.
 
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2022 yılının bir final yılı olacağını aylardır söylüyoruz. Bu final, özgürlük mücadelesiyle, demokrasi arayışıyla, zulüm ve zorbalık arasındaki mücadelenin finali olacaktır. 
 
Sancar açıklamasının devamında; en başka Kürt halkının birliği, Kürdistani ittifakın çalışmaları temelinde gerçekleşmekte olan birliği daha da ileriye taşınmaya ihtiyaç var. Buradan çıkaracağımız güçlü iradeyi Türkiye'nin tamamına en başta Kürt halkın özgürlük ve demokrasi kapılarını sonuna kadar açacağının farkındayız. 
 
Kürdistan Komünist Partisi (KKP;) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, deklarasyonun önemine vurgu yaparak, “2022 Newrozu Ortadoğu halkları ve Kürt halkına kutlu olsun. 2022 Newrozu’nda Kürt dilinin resmi dil ve eğitim dili olması talebi yükseltilmelidir. Bu deklarasyonla bir adım attık. Öcalan’ın özgürlüğü şimdiye kadar HDP ve DBP tarafından talep ediliyordu. Kürdistan İttifak Çalışması da Öcalan’ın özgürlüğünü savunuyor. Öcalan’ın özgürlüğünün savunması, hepimizin sorunudur” ifadelerini kullandı.
 
Halkların 2022 Newrozu’nu kutlayarak sözlerine başlayan Azadi Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti de “Direniş tek bir halatla olur. Newroz özgürlüğün sembolüdür. Kendi inançlarımıza dönelim. İbadet, namaz ve oruçtan ibaret değil. Aynı zamanda halkının yaşadığı zorluklara karşı birlikte direnmektir” dedi. 
 
TJA adına açıklama yapan Emel Temel ise kadınların baskılara karşı direniş yükselttiği bir dönem olduğunun altını çizdi. Temel, “Kürt kadınları için bahar 8 Mart’ta başladı. Kadınlar alanlarda baskılara karşı direnişle cevap verdi. Özgürlük ve demokrasi taleplerini dile getirdi. Bu taleple 2022 Newrozu’nu karşılıyoruz. Newroz Kürtlerin, kadınların birliğidir.
ASKAR: ANADİL VURGUSU
Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD) Genel Başkanı Mehmet Veysi Askar da konuşmasında Newroz’un tarihi bir gün olduğunu belirterek, “Böyle tarihi günlerde halkımızın, demokratik kitle örgütlerinin taleplerini yüksek sesle haykırmalı. Taleplerimiz, deklarasyonun içerisinde yer aldığı gibi Kürt halkının anadilinin resmen eğitim dili olarak tanımlanması, Kürtçenin ikinci resmi dil olarak anayasada yer almasıdır. Bu talepler yüksek sesle dillendirildiği zaman, bunu dillendirmenin yanında, dünya kamuoyu tarafından iyi anlaşılması gerekiyor. Bunun için halkımız Newroz meydanlarına kitlesel olarak katılmalı. Newroz özgürlüğe vesile olsun” dedi.
DBP: ÖZGÜRLÜK YÜZYILI
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ise şunları söyledi: “Halkımıza kış yaşatmak isteyenlere karşı halkımız baharı getirdi. 2022 Newrozu’nu da bu ruhla karşılıyoruz. Tarihi fırsatlar bizi bekliyor. Halkımız, dostlarımızla el ele, omuz omuza vereceğiz, 2022 Newrozu’nu Kürt halkının özgürlük yüzyılı yapacağız. Bu nedenle zaman Kürtlerin özgürlük ve kazanma zamanıdır.”
İLK NEWROZ HALAYI ÇEKİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından siyasi parti eş genel ve genel başkanları kol kola girip ilk Newroz halayını çekti.