Lezgin: Peşmerge Bakanlığı'nın önünde herhangi bir engel yok

Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin, Bakan Şorış İsmail’in endişelerinin bakanlığın iç işlerinden kaynaklanmadığını ve koordineli bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Lezgin, hazırlanan plana göre 2025’e kadar hiç bir Peşmerge birliğinin Bakanlık dışında kalmayacağını kaydetti.

Lezgin: Peşmerge Bakanlığı'nın önünde herhangi bir engel yok

Rûdaw TV de konuk olan Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin, “Peşmerge Bakanlığı'na hizbi müdahale önemli ölçüde azaldı. Partiler bu manada Bakanlığa destek oldu” dedi.

Peşmerge güçlerinin birleşmesi ile ilgili sürecin zaman alacağını ve üzerinde çalıştıklarını belirten Lezgin, şu ana kadar Peşmerge 70’inci ve 80’inci birliklerinden ikişer tugayın Bakanlığa bağlandığı bilgisini paylaştı.

“2025’e kadar Bakanlığın dışında bir güç kalmayacak”

Lezgin, Peşmerge Bakanlığı bünyesindeki reformların 2020'de başladığını anımsatarak, hazırladıkları plana göre hareket ettiklerini ve 2025’e kadar hiç bir Peşmerge birliğinin Bakanlık dışında kalmayacağını söyledi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Kürdistan Bölgesi’nin ulusal bir askeri güce sahip olması konusunda ortak bir vizyon ve görüşe sahip olduğunu yineledi.

“Bakanlığın önünde herhangi bir engel yok”

Serbest Lezgin, Peşmerge Bakanı Şorış İsmail’in “işlerine müdahale nedeniyle istifa edebileceği” şeklindeki açıklamalara ilişkin ise, “Peşmerge Bakanı'nın endişeleri bakanlığın iç işlerinden kaynaklanmıyor. Biz koordineli çalışmaya devam ediyoruz. Peşmerge Bakanlığı'nın önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Bahsettiği engeller Bakanlığın dışında olabilir” diye konuştu.

Peşmerge ve Irak ordusunun güvenlik açığı olan bölgelerde oluşturacağı iki ortak tugay ile ilgili de bilgi veren Lezgin, ortak tugayların bütçe meselesine takılı kaldığını, konunun Irak hükümetini ilgilendirdiğini ve Bağdat’ta yaşanan kargaşanın süreci uzattığını kaydetti.

Lezgin, ortak tugayların IŞİD’in saldırdığı bölgelerin kontrolünde rol oynayacağını söyledi.