Mahmud Abbas, 'Hamas sonrası Gazze' için şartlarını açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün Batı Şeria'ya sürpriz bir ziyarette bulunarak, İsrail'in Gazze'de Hamas'ı yok etmeye yönelik şimdiye kadarki en ölümcül saldırısına devam ettiği sırada Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas ile görüştü.

Mahmud Abbas, 'Hamas sonrası Gazze' için şartlarını açıkladı

Blinken, Arap dışişleri bakanlarıyla Ürdün'de yaptığı görüşmeden bir gün sonra sıkı güvenlik altında Ramallah'a geçti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Blinken'in, Mahmud Abbas’la yaptığı görüşmede, Gazze'deki Filistinlilerin "zorla yerlerinden edilmemesi gerektiğini" söylediğini ve ikilinin ayrıca Batı Şeria'da "Filistinlilere yönelik aşırı şiddetin durdurulmasını” ele aldığını söyledi.

Resmi Filistin haber ajansı Wafa'ya göre Abbas, görüşmede, "uluslararası hukuk ilkelerine uymayan İsrail savaş makinesinin Gazze'de, Filistin halkına yaşattığı soykırım ve yıkımı" kınadı.

Geçtiğimiz hafta Blinken, Senato'daki bir oturumda Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi'nin lideri Abbas'ın, savaştan sonra Gazze'nin kontrolünü yeniden alması gerektiğini söylemişti.

Abbas ise bugünkü Blinken görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Filistin Yönetimi'nin Gazze'de, ancak İsrail-Filistin çatışmasına "kapsamlı bir siyasi çözüm" bulunması halinde yeniden iktidara gelebileceğini söyledi.

Blinken dün Ürdün'de Arap dışişleri bakanlarıyla yaptığı toplantılarda artan bir öfke dalgasıyla karşı karşıya kaldı ve ABD'nin sivillerin yardım almasını sağlamak için "insani ateşkeslere" verdiği desteği yeniledi.

Blinken Abbas’la görüşmenin ardından İsrail'e en yakın AB üyesi ülke olan Kıbrıs'a geçti. Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Blinken'in Ortadoğu'daki "insani zorluklar konusunda ABD-Kıbrıs işbirliğini ilerletmenin yollarını tartışacağını" söyledi.