McGurk'tan Trump'a: Bu bir 'ateşkes' planı değil!

McGurk'tan Trump'a: Bu bir 'ateşkes' planı değil!

ABD'nin IŞİD'le Mücadele eski Özel Temsilcisi Brett McGurk, ABD Başkanı Donald Trump'ın, asker çekme, Türkiye ile Kuzey Suriye'ye operasyona yeşil ışık ve son olarak beş günlük ateşkes konusunda 'doğru bilinen yanlışlar' temalı mesajlarını sürdürüyor.

Daha önce Türkiye'yi IŞİD'le mücadeleye destek vermemekle suçlayan McGurk, son tweetlerinde Trump'ın, ABD Savunma Bakanı Mark Esper'in paylaşımından alıntıladığı "Ateşkes iyi gidiyor, çatışmalar sona erdi, Kürtler yeni yerlere yerleşiyor, ABD askerleri savaşta ya da ateşkes hattında değil, petrolü güven altına aldık, askerlerimizi eve getiriyoruz" paylaşımına tepki gösterdi.

McGurk, ABD askerlerinin eve dönmediğini belirtti:

"ABD askerleri eve dönmüyor. Ani bir kararla Suriye'den ayrılmamız neticesinde Irak'ta canlanmaya başlayan IŞİD'le başa çıkmak için Irak'a gidiyorlar. Kürtler yeni bölgelere yerleşmiyor aksine Kürtler bugüne kadar yaşadıkları bölgeleri terk etmeye zorlanıyor."

McGurk, Trump'a yönelik tepkisini şu satırlarla sürdürdü:

"Bu bir 'ateşkes' planı değil. Bu, Türkiye destekli aşırıcılar (militanlar) tarafından kuşatılan kasabaların boşaltılması talebidir ki bir Esad tarafından kullanılan bir taktiktir. Hangi petrol? Amerikan halkını IŞİD'den korumak için Suriye'deydik. Ordumuz yabancı petrolüne el koymaz. Savunma Bakanının (Mark Esper, Trump Esperanto olarak yazmıştı) adı yanlış yazılmış."