Merkel: AB-Türkiye ilişkilerinde ilerleme sağlanamadı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB)-Türkiye ilişkilerinde istenen ilerlemenin sağlanamadığını belirtti.

Merkel: AB-Türkiye ilişkilerinde ilerleme sağlanamadı

Angela Merkel, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) AB Dönem Başkanlığı çerçevesinde yaptığı konuşmada, Türkiye ile ilişkilere dair değerlendirmelerde bulundu.

Ekim ayındaki AB zirvesinden bu yana Türkiye ile ilişkilerde birçok zorluklar ve engeller olduğunu kaydeden Merkel, “Türkiye ile ilişkilerde maalesef istediğimiz gibi bir ilerleme olmadı” dedi.

Aralıkta yapılacak AB zirvesinde Türkiye konusunun gündemde olacağının altını çizen Merkel, tartışmanın nasıl sonuçlanacağını beklediklerini ifade etti.

Oruç Reis, Antalya Limanı’na döndü

Oruç Reis sismik araştırma gemisi, bugün Antalya Limanı'na dönüş yapmıştı.

Konu ile ilgili konuşan AB Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, AB liderlerinin, Türkiye'den beklentileriyle ilgili açık bir şekilde mesaj verdiğini vurguladı.

Stano, “AB liderleri, aralıkta bir araya gelecek ve Türkiye'nin gerilimi azaltma ve yapıcı diyalog alanında beklentileri yerine getirip getirmediğini değerlendirecek. AB liderleri, tek bir açıklama ya da hamle üzerinden hareket etmeyecek. Değerlendirme sürecinde, belirlenen süre zarfındaki davranışlar ve açıklamalar göz önünde bulundurulacak” ifadelerini kullandı.

AB yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda, Aralık ayındaki zirvede Türkiye’ye yönelik yaptırım uygulanabileceğine işaret etmişti.