Mesrur Barzani: Irak her bakımdan zengindir sadece iyi ve adil yönetilmesi gerekir

Başbakan Mesrur Barzani, geçmişte Irak'ın sermaye ve gelirlerinin iyi kullanılamadığını belirterek, “Tüm tarafların desteğiyle siyasi ve ekonomik zorlukların üstesinden gelebileceğimize ve birlikte Irak'ı dünyadaki gelişmiş ülkeler arasına taşıyabileceğimize inanıyorum. Çünkü Irak her bakımdan zengindir, sadece iyi ve adil bir yönetilmesi gerekir” dedi.

Mesrur Barzani: Irak her bakımdan zengindir sadece iyi ve adil yönetilmesi gerekir

Başkent Erbil’de düzenlenen “Invest Kurdistan” platformunun tanıtım etkinliğine katılan Başbakan Mesrur Barzani, burada bir konuşma yaptı.

Invest Kürdistan’ın, Kürdistan Bölgesi'nde bir yatırım platform olduğunu hatırlatan Barzani, “Yerli ve yabancı yatırımcılara kolaylık sağlayacak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki yatırım fırsatları hakkında bilgiye erişim sağlayacaktır” dedi.

Kamu sektörü ile özel sektörün birbirini tamamladığını her zaman dile getirdiğini ifade eden Barzani, bunun sadece bir slogan olmadığını ve aynı zamanda ülke ekonomisinin gelişmesi ve ilerlemesinde özel sektörün rolünün önemini kavradıklarını dile getirdi.

Barzani sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçtiğimiz yıllarda zorlu zorlukların, koronavirüs pandemisinin etkilerinin, küresel piyasalardaki istikrarsızlığın ve yerel ve bölgesel alanların siyasi ve finansal sorunlarının üstesinden geldik. Bütün bunlar önümüzde büyük engeller oldu. Çok şükür Kürdistanlıların direnciyle, Kürdistan özel sektörüyle doğrudan ortaklık kurarak bu zorlu süreci aşma planlarımız başarıya ulaştı. Bu vesileyle, kriz zamanlarında her zaman yanında olan, hükümete ve halkımızın yardımına koşan Kürdistan Bölgesi özel sektörüne ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum.

Şimdi daha parlak bir gelecek için planımızla ilerleme zamanı. Yerli ve yabancı sektördeki yatırımcıların Kürdistan Bölgesi pazarına daha fazla güven duymasını sağlamak istiyoruz. Yatırım stratejimizde yasal ve bürokratik engellerin kaldırılması konusunda somut ilerlemeler kaydettik. İlerleme kaydettik ancak yatırımcıların işini kolaylaştırmak için yapacak daha çok şey olduğunu biliyoruz.”

Yatırımın güvenilir ve verimli bir bankacılık sektörü gerektirdiğini vurgulayan Barzani, o yüzden kabinede bu sektörü geliştirmek için inisiyatif aldıklarını söyledi.

Başbakan Barzani, uluslararası uzmanlarla Kürdistan Bölgesi'ni nakit bazlı bir piyasadan güvenilir bir bankacılık sistemine sahip bir piyasa haline getirmek için çalıştıklarını söyledi.

“İş kaydından satın alma prosedürlerine kadar yatırımı kolaylaştıran hizmetleri dijitalleştirmek ve modernize etmek için sürekli çalışıyoruz” diyen Barzani, “Yatırımda verimliliği artırmaya ve şirketler için işlem sürelerini düşürmeye çalıştık. Bu alanda yapılacak daha çok şey olduğundan eminim. Burada ilgili kurumlara seslenmek istiyorum; yatırımcılara arsa sağlama sürecini mümkün olan en kısa sürede hızlandırın” dedi.

Barzani sözlerine şöyle devam etti:

“Kürdistan Bölgesi istikrarlı ve barışçıl bir bölgedir. Bölgemizin çevresi ve coğrafyası tarım, turizm ve sanayi yatırımlarına elverişlidir. Çeşitlendirilmiş bir ekonomi politikası benimsedik, bu nedenle çeşitlendirilmiş yatırımları mümkün olan her şekilde destekliyoruz.

Bu ülkede önemli kaynaklar var. İnsan sermayesi en büyük varlığımızdır. Çalışanlarımıza yatırım yaparak hepimiz için daha parlak bir gelecek sağlayabiliriz. Geçen yıl insanımızın potansiyelini bulmak ve ona yatırım yapmak için Kürdistan İnovasyon Enstitüsü'nü duyurdum. Yetenekli insanlarımızın fikirleri ve yenilikleri büyük projelerin odak noktası olabilmekte, yerli ve yabancı yatırımcılar bundan faydalanabilmektedir.

Sahip olduğumuz bir başka güçlü kaynak da güzel ve renkli doğal güzelliklerimizdir. Havamız güzel, dört mevsimimiz var, suyumuz ve verimli topraklarımız var. Kürdistan'ın tarım ve gıda sanayisi yatırımcılar için büyük fırsattır. Doğamız ve havamız da Orta Doğu'da turizm yatırımı için en iyi fırsatı yaratıyor.”

Barzani, “Tüm Kürdistan Bölgesi'nin ve Irak'ın ilerlemesinin yanındayız ve inanıyoruz ki Kürdistan Bölgesi gelişip büyürse Irak'ın tamamına fayda sağlayacaktır. Kürdistan Bölgesi'nin burada ve Irak'ın diğer bölgelerinde çalışacak şirketlerin başlangıcı ve kapısı olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Geçmişte Irak'ın sermayesi ve gelirinin iyi kullanılmadığını dile getiren Barzani, “Kürdistan Bölgesi vatandaşları ayrımcılığa uğradı. Şimdi bir fırsat ortaya çıktı ve Irak bütçe yasasının adaletle ve siyasi müdahalelerden etkilenmeden uygulanmasını umuyoruz. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile iyi anlaşıyoruz ve tüm tarafların desteğiyle siyasi ve ekonomik zorlukların üstesinden gelebileceğimize ve birlikte Irak'ı dünyadaki gelişmiş ülkeler arasına taşıyabileceğimize inanıyorum. Çünkü Irak'ın tamamı her bakımdan zengindir ve sadece iyi ve adil bir yönetim gerektirir” değerlendirmesinde bulundu.

Barzani, “Kürdistan Bölgesi Yatırım Kurulu, farklı sektörlerde 1000'den fazla yatırım fırsatı açıkladı. Artık KBY olarak hem yatırımcıların hem de vatandaşlarımızın çıkarına bölgemizi geliştirmek için stratejilerimiz var ve bunu anlıyoruz. Bunu halkımıza daha fazla istihdam yaratmak ve Kürdistan ekonomisini canlandırmak için yapmak istiyoruz. Yerli ve yabancı yatırımcılarla da bizzat daha yakından görüşeceğim, görüş ve önerilerini duyacağız. Umarım bu, tüm sektörlerde Kürdistan'da daha fazla yatırımın başlangıcı olur” dedi.

Mesrur Barzani, sözlerini, “Müreffeh ve güçlü bir Kürdistan için hep birlikte çalışalım” diyerek tamamladı.