Musul’da yanan düğün salonunun yönetici olan 9 kişi tutuklandı, salon sahibi firar etti

Musul’da üst düzey bir askeri yetkili dün gece 100’e yakın kişinin hayatını kaybettiği düğün salonu yangını nedeniyle Hamdaniye Salonu’nun yönetim kadrosunda yer alan dokuz kişinin tutuklandığını, salon sahibinin ise kaçtığını söyledi.

Musul’da yanan düğün salonunun yönetici olan 9 kişi tutuklandı, salon sahibi firar etti

Musul'un Hamdaniya ilçesinde bir düğün salonunda çıkan yangında 100’e yakın kişi  hayatını kaybetmiş,  yüzlerce kişi de yaralanmıştı.  

Yangın sonrası soruşturma başlatıldı. Ninova vilayeti operasyonlar komutanı Abdullah Ramazan, bugün düzenlediği basın toplantısında, "Yangında en az 87 kişi öldü, 136 kişi de yaralandı” dedi.

Abdullah Ramazan “Olayın nedeni salon içerisinde havai fişek kullanılmasıdır. Salon içinde havai fişek kullanımı yasa dışıdır. Yangın sırasında salonun çatısı insanların üzerine çöktü. İhmali olanların hepsi yargılanacak. Şu ana kadar 9 kişi tutuklandı, salonun sahibi kaçtı. Salon sahibini tutuklamamıza yardımcı olması için Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed ile temasa geçtik" dedi.

Ninova Valisi Necim Ciburi de Rûdaw’a “Nihai kayıp sayısı 87 şehide ulaştı. Ninova'daki hastanelerimize dağılmış yaklaşık 100 yaralı var, bunların bir kısmı Dohuk ve Erbil'de” dedi.

Vali Cıburi, “Başbakan ve Sağlık Bakanımızın yanı sıra Erbil, Duhok, Kerkük ve Selahaddin de ilaç, ambulans gibi yardımlar gönderdi, bu konuda bir eksiklik yok" diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanı Seman Berzenci ise çok sayıda ambulans ve kurtarma ekibinin yaralıların kurtarılması ve tedavisine katılmak üzere El Hamdaniye'ye gittiğini duyurdu.

Seman Berzenci, yangında yaralananların Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani'nin talimatıyla Erbil hastanelerinde tedavi altına alınacağını açıkladı.

İtfaiye: Zamanında müdahale edildi

Musul İtfaiyesi ise yaptığı açıklamada, uzman itfaiye ve kurtarma ekiplerinin maksimum yeteneklerini seferber ettiğini ve güvenlik talimatlarını ihlal ederek yüksek derecede yanıcı Ecobond panellerle kaplı düğün salonundaki aileleri kurtarmak için zamanla yaraıştığını bildirdi.

İtfaiyeye göre yüksek yanıcı, düşük maliyetli inşaat malzemelerinin kullanılması sonucu salonun bazı bölümlerinin çökmesine yol açan yangın dakikalar sonra söndürüldü.

Edinilen bilgiye göre, düğün töreninde havai fişek kullanıldı ve bu olay başlangıçta salonda yangına neden oldu. Yangın çok hızlı yayıldı ve son derece yanıcı Ecobond plastik panellerin tutuşmasıyla ortaya çıkan zehirli dumanlar da durumu daha da kötüleştirerek can kayıplarına yol açtı.

Yas ilan edildi

Öte yandan Ninova Valisi Necim Ciburi, yangın nedeniye bir haftalık yas ilan edildiğini duyurdu.

Ciburi, yaptığı açıklamada, Hz. Muhammed’in doğum günü münasebetiyle yapılan özel kutlamaların bir sonraki duyuruya kadar ertelendiğini söyledi.

Vali ayrıca, "28 Eylül Perşembe günü, Ninova Valiliği'nin tüm daire ve kurumlarında bir dakikalık saygı duruşu ve yas tutulacağını", tüm ibadethanelerde kayoplar için dua edileceğini söyledi.