Neçirvan Barzani AB heyeti ile Erbil saldırısını görüştü

Başkan Neçirvan Barzani, Avrupa Birliği’nin (AB) Irak Büyükelçisi Ville Varjola ve Avrupa Birliği Irak Danışma Misyonu Başkanı Anne Meskanen başkanlığındaki heyeti kabul etti.

Neçirvan Barzani AB heyeti ile Erbil saldırısını görüştü

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Irak’taki siyasi durum ile Erbil’e yönelik füze saldırısının ele alındığı görüşmede ayrıca Irak’ta yeni hükumet kurma çabaları, AB’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde farklı alanlardaki rolü ve katılımı, taraflar arasındaki yardımlaşma, göç meselesi, insan hakları ve özgürlükler ve ayrıca Ukrayna savaşının etkileri konuları tartışıldı.  

AB ve kurumlarının Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki faaliyetleri ve gelecek planları hakkında özetle bilgi veren Büyükelçi Ville Varjola, AB’nin Erbil ve Bağdat ile olan ilişkilerini geliştirme arzusunda olduğunu, ayrıca kurumlar, idare, inşa, yatırım ve bankacılık sistemi gibi konularda destek sunmak istediğini söyledi.

Varjola, AB misyonlarının kaçak göçün önlenmesi, tarihi yerlerin korunması, kriz yönetimi, hukuk, idari reform gibi sivil alanda Irak’a destek vermeye hazır olduğunu ve Kürdistan Bölgesi’nin de bu destekten yararlanmasını istediklerini vurguladı.

Erbil’e yönelik saldırı karşısındaki tavrından dolayı AB’ye teşekkür eden Başkan Neçirvan Barzani de, Birliğin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığının ve rolünün önemine değindi.

Barzani, başta demokrasi, insan hakları, reform, yargı olmak üzere AB’nin bir çok konuda Irak ve Kürdistan Bölgesi’de destekte bulunabileceğini dile getirdi.