Neçirvan Barzani: Bütçe görüşmelerinde şahit olduklarımız endişe verici

Federal bütçe tasarısının Irak Parlamentosu’nda onaylanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Başkan Neçirvan Barzani, yasanın Kürdistan Bölgesi’nin anayasal statüsünü dikkate alacak şekilde adilce uygulanması gerektiğini vurguladı. Barzani, bütçe görüşmelerinde Kürt partiler arasında yaşanan durumun ise “endişe verici” olduğunu söyledi.

Neçirvan Barzani: Bütçe görüşmelerinde şahit olduklarımız endişe verici

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Irak Parlamentosu’nda uzun süren görüşmelerin ardından kabul edilen bütçe tasarısına ilişkin bir açıklama yaptı.

Bütçenin onaylanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Barzani, ekonomik kalkınma ve siyasi istikrar adına iyi bir yol haritası olması ve ayrıca yatırımlar için teşvik edici bir ortam oluşturması temennisinde bulundu.

Barzani, “Ne yazık ki Parlamentodaki görüşmeler sırasında bazı milletvekilleri Kürdistan Bölgesi ve Tartışmalı Bölgelerin haklarına karşı aykırı davranışlarda bulundular. Yaşananlar, Devleti Yönetme İttifakı’nın siyasi mutabakat ilkeleri ile bağdaşmadığı gibi bu tür bir yaklaşım ve çalışma biçimi siyasi sürece, koşullara ve Irak'ın geleceğine hizmet etmiyor” dedi.

“Bütçe yasası adil bir şekilde uygulanmalı, Kürdistan Bölgesi'nin anayasal siyasi statüsü ve Tartışmalı Bölgeler dikkate alınmalı, hak ve menfaatleri korunmalıdır” diyen Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanların mali haklarının da siyasi nedenlerle ihmal edilmeyeceği konusunda tam güvence sağlanması gerektiğini vurguladı.

Görüşmeler esnasında Kürt taraflar arasında yaşanan ihtilafa dikkat çeken Barzani, “Bütçe görüşmelerinde şahit olduklarımız derinden endişe verici. Kürdistan partileri arasındaki ayrışmanın Kürdistan Bölgesi'ne zarar vereceğini bir kez daha kanıtladı. Ancak ortak siyasi irade ve genel çıkarları ön planda tutarak karşılıklı güveni pekiştirmek, iç işlerimizi düzenlemek, gerilimleri azaltmak, farklılıkları gidermek, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ni daha da güçlendirmek için bunu bir fırsat olarak kullanabiliriz” ifadelerini kullandı.

Irak Parlamentosu’nda 5 gün süren görüşmelerin ardından, yaklaşık 153 milyar dolarlık 3 yıllık bütçe kabul edilmişti.

Bağdat ve Erbil arasında bütçenin 14'üncü maddesinde anlaşmazlık yaşanmıştı.