Neçirvan Barzani: Enfal tarihinin en vahşi suçlarından biridir

Neçirvan Barzani: Enfal tarihinin en vahşi suçlarından biridir

Kürdistan Başkanı Neçirvan Barzani, Enfal Soykırımı’nın, dünya tarihinin en vahşi suçlarından biri olduğunu söyledi.

Neçirvan Barzani, Enfal Soykırım Harekatı’nın başlamasının 32’nci yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, böylesi bir soykırımın Kürdistan’da ve dünyada bir kez daha yaşanmaması için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Enfal Soykırımı’nın 32’nci yıldönümünde, o soykırımda canlarını feda eden bütün kurbanları saygıyla anıyor, onların ve bütün Kürdistan şehitlerinin ruhları önünde saygıyla eğiliyoruz” dyen Neçirvan Barzani, şunları ifade etti:

“Enfal; kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden hepsini vicdansızca topluca diri diri toprağa gömen tarihin en vahşi suçlarından biridir. Aynı zamanda doğa ve imar yok edilerek bütün yaşam alanları ortadan kaldırılmıştır Baasın ırkçı politikası sonucu Kürdistan’ın binlerce köyü ve onlarca kasabası viran edilmekle birlikte, 180 binden fazla Kürdistan vatandaşı da katliamlarla, diri diri toprağa gömmekle can verdi.

O azizleri ve bütün Kürdistan şehitlerini andığımız bugünde, ne Kürdistan halkının ne de başka bir halk veya milletin bir kez daha böylesi bir soykırıma uğramaması için mücadele etmeliyiz. Irak devleti yasal ve ahlaki görevini yerine getirerek ciddi bir şekilde kurbanların yakınlarıyla ilgilenmeli ve onlara tazminat ödemelidir.

Irak Suç Yüksek Mahkemesi’nin Enfal’i soykırım, insanlığa karşı işlenmiş suç ve savaş suçu olarak tanıdığı gibi uluslararası toplumdan da bu suçları soykırım olarak tanımasını istiyoruz. Bununla birlikte şehitlerin naaşlarının bulunup vatan toprağına getirilmesi için de çabalarımızı sürdüreceğiz.

Şehitlerin aziz ruhlarına selam olsun. Onlar Kürdistan halkının hafızasında her zaman yaşayacaklardır.”