Özerk Yönetim: Şam önerimize cevap vermedi

Batı Kürdistan’da PYD’ye bağlı Özerk Yönetim’in Rusya aracılığıyla Suriye rejimine bir yol haritası bulunduğu ancak Şam yönetiminin, bunu ciddiye almayarak bir yanıt vermediği öğrenildi.

Özerk Yönetim: Şam önerimize cevap vermedi

Batı Kürdistan’da PYD’ye bağlı Özerk Yönetim’in Rusya aracılığıyla Suriye rejimine bir yol haritası bulunduğu ancak Şam yönetiminin, bunu ciddiye almayarak bir yanıt vermediği öğrenildi.

Özerk Yönetim’in, Suriye rejimine adem-i merkeziyetçi bir yönetim sitemi teklifinde bulunduğu ancak Suriye tarafından henüz bir cevap alamadığı kaydedildi.

Daha önce de Demokratik Suriye Meclisi (DSM) ile rejim arasında görüşmeler yapılmış fakat bir sonuca ulaşılamamıştı.

Terör örgütü IŞİD’in Bağoz’daki son kalıntılarının temizlenmesinde sonra, Suriye’deki krizin çözümü için Özerk Yönetim tarafından biz dizi toplantı ve görüşmeler gerçekleştiriliyor.

K24’e konuşan Özerk Yönetim Eşbaşkanı Mensur El-Selum, “Ülkenin içerisinde bulunduğu krizden çıkması için her zaman Suriye rejimiyle görüşme talebinde bulunduk. IŞİD’in bitmesi iki taraf arasında yeniden diyaloğa başlaması için bir sebeptir. Kısa bir süre önce Rusya aracılığıyla Suriye rejimine bazı önerilerde bulunduk ama henüz cevap gelmedi. Bu önerilerimizde özerk yönetimi savunduğumuzu ve adem-i merkeziyetçi bir sistem istediğimizi de belirttik” dedi.

Bağoz’un DSG tarafından kurtarılmasından sonra, Suriye rejimi; ya uzlaşıyla ya da savaşla Rojava dahil bütün Suriye topraklarını kontrol edeceklerini duyurmuştu.

K24’e konuşan Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS) Başkanlık Konseyi Üyesi Feysel Yusuf da, demokratik bir sistem için Suriye muhalefetinin uluslararası güçlerin gözetiminde rejimle görüşmeler yaptığını fakat Baas rejimine güvenmediklerini söyledi.

Yusuf, Suriye rejiminin sorunların çözümünü askeri yöntemlerla çözmeye çalıştığın belirterek, “Biz diyaloğa karşı değiliz. Biz uluslararası toplumun gözetiminde Suriye’deki siyasi sürecin Birleşmiş Milletler’in 2254 sayılı kararının esas alınmasından yanayız ve ENKS olarak Suriye’de merkeziyetçi bir sistem istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Daha önce K24’e konuşan PYD yönetimine bağlı Afrin Kantonu eski Eşbaşkanı Hevi Mistefa, “Amacımız Suriye’de adem-i merFEYSkeziyetçi bir sistemin kurulmasıdır. Çok seslilik olsun, demokratik olsun ama isminin ne olduğunun bir önemi yok. Ayrıca bu saatten sonra Suriye’nin yeniden merkezi sistemle yönetilmesinin imkanı da kalmadı. Ama adem-i merkeziyetçi bir yapı, bütün Suriyelilerin talebidir. Biz de bu sisteme sıcak bakıyoruz” demişti.