Özerk Yönetim’den Trump’ın açıklamalarına yanıt

Özerk Yönetim’den Trump’ın açıklamalarına yanıt

Rojava Özerk Yönetimi, ABD Başkanı Trump’ın “ateşkes süreci çok iyi gidiyor” şeklindeki açıklamalarının Türkiye’nin amaçladığı “etnik soykırımın” önünü açtığını savundu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, ABD ile Türkiye arasında sağlanan ateşkes anlaşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“ABD arabuluculuğuyla Türk devleti ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında varılan ateşkes anlaşmasının üzerinden geçen 3 gün boyunca Türk devletinin saldırıları durmadı” denilen açıklamada, bu süreçte yaşanan çatışma ve bombardımanda 25 DSG’li ile 17 sivilin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Bölgede onlarca sivilin cenazesinin enkaz altında kaldığı bilgisine yer verilen açıklamada, Türkiye’nin beyaz fosfor gibi yasaklı silahları kullandığı ve bu nedenle çok sayıda yanık vakası yaşanmadığı belirtildi.

“Trump’ın Açıklamalarını Şaşkınlıkla Karşılıyoruz”

Açıklamada şu sözlere yer verildi:

İşgalci Türk devleti, ateşkesi ihlal etmekte ve işgal alanlarını genişletmeyi amaçlamaktadır. Türk ordusunun geçtiği alanlarda ise, sivillere dönük infaz, kaçırma, şantaj ve talan gibi insanlık suçları yaşanmaktadır. Efrin’deki uygulamaların tekrarlanmak istendiği açıktır. Tüm bunlar ateşkesin sorumlusu ve garantörü olan ABD’nin gözleri önünde yaşanmaktadır.”

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarını şaşkınlıkla karşılıyoruz. Trump, ateşkesin başarılı bir şekilde ilerlediği ve Türkiye’nin maddelerini yerine getirdiğini söylüyor. Ancak Türk devletinin ateşkesi ihlal ettiği açık ve nettir.

Trump’ın Kürtlerin yeni bölgelere yerleştirildiği yönündeki açıklamaları, Türk devletinin amaçladığı etnik soykırımın önünü açıyor. Serekaniye ve Girê Spi’den göç etmek zorunda kalan halklar, uluslararası yetkililerin gözetimi altında evlerine geri dönmelidir. Ve bu bölgeler uluslararası gözlemcilerin koruması altına alınmalıdır. Aksi halde Türk devleti bölge halklarını katliamdan geçirecektir. ABD, üstlendiği sorumluluğu yerine getirmek zorundadır.”

Uluslararası güçlere kontrol edilen bölgelerden çıkması için Türkiye’ye baskı uygulaması çağrısında bulunulan açıklamada, “Ayrıca uluslararası güçlere bölgeye gelerek halkları her türlü insanlık dışı muamelelerden koruma çağrısı yapıyoruz. Çünkü halklara yasaklı silahlarla saldıran devlet, asla bölge halklarını koruyamayacaktır” denildi.

Özerk Yönetim ayrıca “yasaklı silahların kullanılması ve sivil infazların araştırılması” bölgede acilen uluslararası bir komitenin kurulması çağrısında bulundu.