Çavuşoğlu: Kürtlere karşı bir duruşumuz yok

Çavuşoğlu: Kürtlere karşı bir duruşumuz yok

Türkiye  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasında varılan ateşkes için belirlenen sürenin bitmesine 35 saat kaldığını belirterek, “35 saat içerisinde geri çekilmezlerse operasyon tekrar başlayacak" dedi. Çavuşoğlu, Rojava operasyonunun “Kürtlere karşı olmadığını” savundu.

TRT World Forum 2019'un açılışında konuşan Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu’nun Fıratîn doğusunda başlattığı “Barış Pınarı” operasyonunu değerlendirdi.

Operasyonun başlama sebebini YPG’nin güçlenerek Türkiye'ye karşı saldırılarını artırmasına ve ABD’nin “Güvenli Bölge” taahhütlerini yerine getirmemesine bağlayan Çavuşoğlu, “Sahada güvenli bölge için çalışırken ABD örgüte destek sağladı. YPG'nin hiçbir şekilde geri çekilmediğini gördük. silahları toplanmadı. Buna ilaveten daha fazla silah YPG'ye temin edildi. Müttefiklerimizin desteğini göremeyince tek başımıza adım attık" dedi.

“Biz Kürtlere Karşı Değiliz”

Bombardıman ve çatışmalarda sivillerin hedef alındığı yönündeki haberlerin “gerçek dışı suçlamalar ve kara propaganda” olduğunu ileris süren Çavuşoğlu, sözlerine şunları ekledi:

“Sadece teröristler hedef alındı, siviller korundu. Amacımız teröristleri yok etmek. Bizim Kürtlere karşı bir duruşumuz yok. Biz Kürtlere değil terör örgütüne karşıyız. YPG/PKK Kürtlerin mal varlığına da el koydu. YPG/PKK Kürtleri temsil etmiyor. Biz herkesten fazla Suriye'nin bütünlüğünü düşünüyoruz. Bizim Suriye'de demografiyi değiştirmek gibi bir amacımız yok. 350 bin Suriyeli Kürt evlerine dönmeye hazır. Birisi ‘Türkiye Suriye'deki Kürtlere saldırıyor’ diyorsa eğer, bunun yalan olduğunu söylemek durumundayım. Bunlar yalan haberler.”

“Tarihimizde Asla Kimyasal Silah Kullanmadık”

Operasyonda kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaları da reddeden Türkiye Dışişleri Bakanı, “YPG/PYD operasyon başladığından beri Türkiye'ye saldırıyor. 1081 havan topu şehirlerimize atıldı. Envanterlerimizde hiç kimyasal silah bulunmamaktadır. Tarihimizde asla kimyasal silah kullanmadık. Bu da bir kara propagandadır” diye konuştu.

“35 Saat Kaldı”

ABD ile uzun müzakereler sonunda 13 maddelik bir mutabakata vardıklarını belirten Çavuşoğlu, ABD’nin Türkiye’nin “meşru endişelerini” tanıdığını belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu, “Güvenli bölge Türk ordusu tarafından kontrol edilecek. Onlar orada fiilen bir terör devleti yaratmaya çalışıyorlardı, sınırlarımızın hemen öbür tarafında ve biz bu oyunu bozduk. 35 saatimiz kaldı, 35 saat içerisinde geri çekilmezlerse operasyon tekrar başlayacak” ifade etti.

“Erdoğan-Putin göüşmesi çok önemli olacak”

Çavuşoğlu, “Yarın Soçi'ye gidip Başkan Putin ile görüşeceğiz ve bu da çok önemli bir toplantı olacak” değerlendirmesinde bulundu.