Putin'den sarsıcı Ukrayna açıklaması Macron'a söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bugün yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya'nın Ukrayna'daki "askeri operasyonunu her durumda hedeflerine ulaşılacağını söylediği bildiriliyor.

Putin'den sarsıcı Ukrayna açıklaması Macron'a söyledi

Görüşmeye ilişkin Kremlin’den yapılan açıklamada, "Donbas'ı korumaya yönelik özel operasyon sırasında Rusya'nın, yerleşim bölgelerine askeri teçhizat yerleştirmek ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak da dahil olmak üzere savaş suçu işleyen milliyetçi silahlı oluşumların militanlarına karşı tavizsiz mücadeleyi sürdürme niyetinde olduğu kaydedildi" denildi.

Putin’in, Fransa'yı Kiev'i , “Minsk Anlaşması'nın şartlarını uygulamaya zorlamak için kesinlikle hiçbir şey yapmamakla” suçladığı da kaydedildi.

Açıklamada, “Ayrıca, çok sayıda can kaybına yol açan ve yüz binlerce insanı Rusya'ya sığınmak zorunda bırakan Donbas'ta sivillere yönelik uzun süredir devam eden soykırımın üstü kapatılıyor” denildi.

Tarafsızlık statüsü talep etti

Putin’in, Ukrayna temsilcileriyle müzakerelerde Rusya'nın koşullarını ana hatlarıyla belirttiği ve Moskova'nın Ukrayna'nın silahsızlandırılmasını ve tarafsızlık statüsünü talep ettiğini söylediği kaydedildi.  

Açıklamada, "Özel askeri harekatın görevlerinin her halükarda yerine getirileceği vurgulandı” ifadeleri yer aldı.

Rusya'nın Kiev'i ve diğer şehirleri füze saldırılarıyla hedef aldığı yönündeki raporları "dezenformasyon" olarak nitelendiren Putin, Rus silahlı kuvvetlerinin "yüksek hassasiyetli silahlar kullandığını ve yalnızca askeri altyapıyı yok ettiğini" söyledi.

Tahliye koridoru için işbirliği yapmaya hazırlar

Putin ayrıca, yabancı vatandaşların Ukrayna topraklarından güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak için "yabancı ortaklarla" işbirliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

BM rakamlarına göre, saldırının başladığı 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna'da 227 sivil öldü ve 525 kişi yaralandı.

BM Mülteci Ajansı, 1 milyondan fazla kişinin Ukrayna'dan komşu ülkelere kaçtığını söyledi.