Reuters: Kara operasyonu kararı bu akşamki kabine toplantısında alınabilir

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'nin Rojava’ya kara operasyonu düzenleme planının bu akşam toplanan kabinede karara bağlanabileceğini duyurdu.

Reuters: Kara operasyonu kararı bu akşamki kabine toplantısında alınabilir

Reuters’a konuşan üst düzey bir yetkili, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin neredeyse tamamen hazır hale gelmesi için sadece birkaç güne ihtiyacı var" diyerek, Türkiye'ye bağlı silahlı grupların da İstanbul’da düzenlenen bombalı saldırıdan çok kısa süre sonra böyle bir operasyona hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Yetkili, “Operasyonun başlaması uzun sürmeyecek. Sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatına bağlı” ifadelerini kullandı.

Türkiye daha önce PKK’nin bir kanadı olarak gördüğü DSG’nin omurgasını oluşturan YPG'ye karşı Rojava’da askeri operasyonlar düzenlemişti.

Reuters'e konuşan başka bir Türkiyeli yetkili de “Bütün hazırlıklar tamamlandı. Bu artık siyasi bir karar" dedi.

Konuşan ilk yetkili, Minbic, Kobani ve Tel Rıfat bölgelerini hedef alan bir kara harekatının, 2016'dan bu yana Türkiye ve silahlı müttefiklerinin kontrolü altına aldığı bölgeleri birleştirmek için kaçınılmaz olduğunu öne sürdü.

Türkiye'den bir haftadır her gün atılan obüsler, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) hedeflerini vururken, savaş uçakları da hava saldırıları gerçekleştirdi.

Yetkili, Ankara'nın askeri faaliyetleri konusunda Moskova ve Washington ile temas halinde olduğunu da sözlerine ekledi.

ABD ise NATO üyesi Türkiye'ye, tırmanışın Suriye'de IŞİD’le savaşma hedefini etkileyeceğine dair ciddi endişeleri olduğunu söylüyor.

Rusya da, Türkiye'den geniş çaplı bir kara harekatından kaçınmasını istiyor.