Rusya'dan Kürdistan Bölgesi'ne 4 milyar dolar'lık yatırım

Rus analist Sergey Balmasov, Rusya’nın Kürdistan Bölgesi’ne petrol ve gaz sektöründe yaptığı yatırımın 4 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Rusya'dan Kürdistan Bölgesi'ne 4 milyar dolar'lık yatırım

Al-Monitör’de bir makale kaleme alan Sergey Balmasov, Kürdistanı Bölgesi’ndeki bağımsızlık oylaması Türkiye, Irak, Suriye ve İran gibi önemli bölgesel güçler için baş ağrısı haline gelirken Rusya’nın Kürdistan Bölgesi’nde büyük bir yatırımcı konumuna yükseldiğini ifade etti.

Rus analist Sergey Balmasov, Rusya’nın  Kürdistan Bölgesi’ne petrol ve gaz sektöründe yaptığı yatırımın 4 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Moskova-Erbil hattında enerji bağlarının güçleneceğine dair emarelerin 25 Eylül’deki referandumdan çok önce belli olduğunu ifade eden Sergey Balmasov, Rosneft’in iki yıllık ham petrol alım anlaşması kapsamında bu yıldan itibaren ön ödemelere başlayacağını açıkladığını hatırlatıyor.

Rostneft’in Almanya ile bu petrolü rafine etmek üzere 20 yıllık bir alım anlaşması imzaladıklarını belirten Rus analist, “İki taraf ayrıca Irak Kürdistanı’nda “önemli jeolojik potansiyeli” bulunan beş petrol sahasında arama ve geliştirme çalışmaları için anlaşma imzaladı” dedi.

Rosneft’in 18 Eylül’de Kürdistanı Bölgesi’nde 2020’ye kadar yılda 30 milyar metreküp ihracat kapasitesine ulaşması beklenen doğal gaz boru hattı projesini finanse edeceğini duyurduğunu belirten Sergey Balmasov,  Moskova’nın bu proaktif tutumu bir dizi etmenden kaynaklandığını belirtiyor. Hedef, Kürdistan Bölgesi  gaz sektöründe Rus varlığını artırarak Rusya’nın gaz ihracatında lider konumunu güçlendirmek olduğu yorumu yapılıyor.

Sergey Balmasov Rusya’nın “Kürdistan’da fırsatlar bu kadar çokken Moskova rakiplerinin önüne geçmeyi amaçlıyor. Bu yoldan Rusya Orta Doğu’daki siyasi nüfuzunu da artırmak istiyor. Ekonomik ağırlık artıkça siyasi nüfuz da artacak