Salih Müslim: Suriye'nin sessizliği, Türkiye ile anlaştığı kuşkusunu uyandırıyor

Salih Müslim: Suriye'nin sessizliği, Türkiye ile anlaştığı kuşkusunu uyandırıyor

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sözcüsü Salih Müslim, Türkiye’yi kendi taraflarına çekmek için Rusya ve İran’ın tavizler verdiğini söyleyerek “Suriye rejiminin Türk devletinin uygulamaları karşısındaki sessizliği, Türkiye ile arasında anlaşma olduğu kuşkusu yaratıyor” dedi.

Müslim, Türkiye'nin Efrin'de kirli planlar içerisinde bulunduğunu ve bu planlardan birinin de Efrin'in çevresine duvar örmek olduğunu belirtti. Bu durumun yasadışı ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten Müslim, Türkiye'nin Efrin'deki uygulamalarının Osmanlı'yı geri getirme niyeti olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye'nin bununla sınırlı kalmayacağını belirten Müslim Türkiye'nin amacının bütün Kuzey ve Doğu Suriye'ye yayılmak olduğunu söyledi.

Türkiye’yi kendi taraflarına çekmek için Rusya ve İran’ın tavizler verdiğini söyleyen Salih Müslim, “Suriye rejiminin Türk devletinin uygulamaları karşısındaki sessizliği, Türkiye ile arasında anlaşma olduğu kuşkusu yaratıyor” dedi.

‘Rusya ve İran, Türkiye’ye tavizler veriyor’

Müslim, Türk devletinin uygulamaları karşısında uluslararası devletlerin ses çıkarmadığını belirterek şunları dedi:

Bu sessizlik çıkar politikaları temelli. Rusya ve İran, Türkiye’nin duvar örmesi ve diğer uygulamalarıyla birçok taviz veriyor. Bu tavizlerdeki amaç da Türkiye’yi kendilerine çekmek. Pragmatik politikalarıyla Rusya, Türkiye’yi etkisi altına almış durumda. Bu da Türk devletinin uygulamalarının önünü açıyor. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Suriye’ye, Efrîn’e ve Kürt halkına karşı işlenen suçlar affedilmeyecektir.

Rejim ile Türkiye arasında anlaşma ihtimali

Türk devletinin Efrîn’deki politikalarına karşılık Suriye rejiminin sessiz kaldığına dikkat çeken Müslim şöyle devam etti:

Suriye rejimi hiçbir şeye karşı değil. Suriye’deki bütün kararlar İran ve Rusya tarafından veriliyor. Rejimin Suriye topraklarına ilişkin karar yetisi yok. Lazkiye’yi ve Suriye’deki barajları Rusya ile İran kendi aralarında paylaşırken, rejimin bu karara ilişkin herhangi bir tutumu yok. Efrîn’in işgaline de umursamaz bir şekilde yaklaştı, yaklaşıyor. Rejimin Suriye topraklarına sahip çıkmaması büyük ve kabul edilemez bir hata. Türk devleti Efrîn’i işgal etmekle yetinmedi, demografisini de değiştiriyor ve duvar örerek ülke topraklarını parçalıyor. Suriye rejiminin Türk devletinin uygulamaları karşısındaki sessizliği, rejim ile Türkiye arasında anlaşma olduğu kaygısı yaratıyor.

‘Duvar, Efrîn’e dönüş hazırlıklarını engellemek için’

Türkiye’nin Efrîn’deki durumu hakkında Salih Müslim, son olarak şunları söyledi:

Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye’yi etkisi altına alarak bölgede ciddi değişiklikler yapmayı amaçladı ama başaramadı. Şimdi tüm politikalarını Efrîn’de yürütüyor. Türkiye, Efrîn halkının direnişiyle Efrîn’e geri döneceğinin farkında. Bu yüzden Efrîn kurtarılmadan önce bu duvarları ve işgal uygulamalarını hızlandırdı. Ancak şu iyi bilinmeli ki ne olursa olsun Efrîn’e dönülecek, duvarlar kalkacak. Efrîn’e dönüş için her alanda hazırlıklar var. İşgalci Türk devleti ördüğü duvarla bu hazırlıkların önüne geçmek istiyor.”