Şiwan Perwer'den Kürt partilerine çağrı

Şivan Perwer, Kürt siyasi hareketlerine yaptığı çağrıda, “Devleti kuracak olanlar onlardır. Biraz toparlanmaları ve birbirlerini sevmeleri, birbirlerine yakınlaşmaları gerekiyor” dedi.

Şiwan Perwer'den Kürt partilerine çağrı

Şivan Perwer, Kürt siyasi hareketlerine yaptığı çağrıda, “Devleti kuracak olanlar onlardır. Biraz toparlanmaları ve birbirlerini sevmeleri, birbirlerine yakınlaşmaları gerekiyor” dedi.

Şivan Perwer, Rusya'nın Yaroslavl şehrinde, Kürt toplulukları tarafından düzenlenen programa katıldı.

Program öncesinde Rûdaw’a demeç veren, Şivan Perwer, önemli açıklamalarda yaptı.

“Elimden ne geliyorsa, konuşmayla, sohbetle, müzikle ve her şekilde sizlere bunu söylüyorum” diyen, Şivan Perwer, sözlerine şunları ekledi:

Kürt siyasi hareketlerinden bir tek bir ricam ve bir şikayetim var. Çünkü bir milletinin geleceğini onlar organize ediyor, devleti kuracak olanlar onlardır. Biraz toparlanmaları ve birbirlerini sevmeleri, birbirlerine yakınlaşmaları gerekiyor. Bizim için ulusal birlik ve kurtuluş cephesi kurmaları için bunu yapmaları gerekiyor.”

Sovyet Kürtleri’ne ilişkin değerlendirelerde bulunan ünlü sanatçı, sözlerine şunları ekledi:

“Uzun zamandır eski Sovyetlerdeki halkımızdan haberimiz var; Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Rusya ve tüm bölge... Bir dönem halkımız savaş ve devrim yüzünden kaçmıştı. Kızıl Kürdistan vardı, Kürdistan'ın bir bölgesi Sovyet tarafına düşüyordu. Ermeni, Kürt, Gürcü ve Azeriler beraber yaşıyorlardı. Maalesef Kürtlerin bahtının kara olduğu dönemde Azeriler her yeri Azerileştirdi, Ermeniler de Ermenileştirdi. Kürtleri başka yerlere sürdüler. Bazıları Kazakistan'a bazıları Rusya'ya kadar geldi.

Buradaki Kürtlerin çoğu Ezidi, hatta Ezidxan'ı burada kurdular. Şu bir gerçek biz Kürtlerin köklü bir toplumudurlar.”

Şivan Perwer, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği dönemindeki şahsiyetlerin hizmetlerine değinerek, şöyle dedi:

"Eskiden Sovyetlerde olanlar çok iyi işler yaptılar. Heciye Cindi, Wezire Eyşo, Casime Celil, Kanade Kurdo, Ordixane Celil... Daha çok şahsiyet var isimleri aklıma gelmiyor. Çoğu vefat etti, Allah hepsine rahmet eylesin. Milletimize yaptıkları hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz. Özellikle Kanate Kurdo Kürtçe grammerini yazdı. Ordixane Celil ve Celile Celil daha çok Kürt kültürü üzerine çalışmalar yaptılar. Bu alanlarda profesör oldular. Çok önemli şahsiyetler böyle büyük hizmetler ettiler, hepsine teşekkürler."

"Halkımızın aklı fikri Kürdistan üzerindedir” diyen Perwer, “Ben şarkı söylediğimde müziğim onların düşüncelerinde, gönlünde yer buldu. Çok sevdiler. Görüyorum ki beni çok seviyorlar. Ben de halkımızı görünce çok mutlu oluyorum. Hasretlerinin sesi olmak mutluluk verici. Hepimiz birbirimize hasretiz, hepimiz özgür bir gün, özgür bir ülkeyi bekliyoruz. Bu tüm Kürtlerin umut ve beklentisidir" şeklinde konuştu.

Perwer ayrıca,"Kürt milleti çok büyük, yaygın ve renkli bir toplumdur. Dinleriyle, renkleriyle her açıdan renkli. Bu son zamanlarda ulusalcılık yoluyla devletler kurulabiliyor. Biz Kürtler de hangi farklılık, din veya tarikata bağlı olsak da Kürdistan toprağı yaşamımızın temelidir, geleceğimizin temelidir" dedi.