SMO ve Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışmalar

SMO ve Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışmalar

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ve bağlı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanlarının, İdlib'de Serakib'in kontrolünü ele geçirdiğini açıklamasının ardından, Rus destekli rejim güçlerinin Serakib'de topyekün bir karşı saldırıya geçtiği belirtildi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İdlib kırsalı Serakib'de şiddetli çatışmalar yaşandığını duyurdu.

İdlib'in farklı cephelerinde gerçekleşen çatışmalarda, muhalif güçlerin Kansafra'da güç kazandığı, Rusya'nın havadan desteği ile karada Suriye rejim güçlerinin, TSK ve cihatçı gruplara karşı büyük bir harekata giriştiği iddia edildi.

Suriye ordu güçlerinin hedefi, TSK kontrolüne geçen Serakib'i geri almak olarak aktarılırken, her iki tarafta da can kayıpları yaşandığı kaydedildi.

Haberde şu ifadeler dikkat çekti:

"Savaşın iki tarafında da büyük can kayıpları kaydedildi. Muhalif güçler safındaki 17 cihatçı savaşçı ve 36 Suriye rejim askeri yaşamını yitirdi.

Cabal el Zaviye'de, cihatçı gruplar Kansafra ve Mavzara bölgelerinin rejim güçlerinin kontrolüne geçmesinin ardından karşı saldırı başlattı ve yoğun çatışmalar sonrasında Kansafra'nın kontrolünü yeniden gele geçirdi. Bölge aynı zamanda yoğun hava saldırısı ve kara bombardımanı altında.

Cabal el Zaviye'de ve Habal Şaşbo'da dokuz rejim askerinin ve 14 cihatçının hayatını kaybettiği de gelen bilgiler arasında."

SOHR bir başka haberde ise, Türk güçlerinin Serakib'deki askeri noktalar üzerindeki kuşatmayı kırdığını ve rejim güçlerinin de Sahl el Gab'a doğru ilerlediğini kaydetti. 

SOHR kaynakları, Türkiye destekli cihatçı grupların, İdlib'in doğu kırsalındaki Serakib'in içlerine doğru ilerlediğini duyururken, aynı güçlerin Tarbana ve Şabur'u ele geçirdiklerini kaydetti.

Türkiye destekli güçler tarafından ele geçirilen bölgelerin sayısının dokuza çıktığı da gelen bilgiler arasında:

El Neyrab, Maarrat Alya, Saan, Afes, el Salihya, Muayzer, Serakib, Tarbana, Şabur.

Muhalif güçlerin ve cihatçıların el Mavzara ve Cabal el Zaviye'de kontrolü ele geçirdikleri duyurulurken, Rejim güçlerinin de Hama'nın batısı Sahl el Gab'da ilerledikleri ve Tanjara ile el Kahera'yı kontrol altına aldıkları belirtildi.